Oppskrifter med kalkun
Hel kalkun er ingen sak - bare se her
Helstekt kalkun
Fremgangsmåte
- Begynn med å lages stuffingen. Finhakk løk og stek den raskt sammen med loffterningene til brødet er gyllent. Ha brød og løk over i en arbeidsbolle.
- Tilsett hakkede valnøtter og tørket frukt. Bland inn grovrevet eple. Rør inn sammenvispede egg.
- Stuffingen kan enten fylles i kalkunen eller stekes i en ildfast form ved siden av kalkunen, de siste 30-40 minuttene av steketiden.
- Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle den med smeltet smør. Legg kalkunen i pannen og bøy vingene bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken". Da ligger den stødigere i pannen og det er enklere å skjære brystfileten i skiver etter steking.
- Skal kalkunen fylles bør fyllet has i før bena på kalkunen knytes sammen. Pensle hele kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
- Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen, men bevares og kan brukes i sausen.
- Stek kalkunen ved 160 °C i 1,5 time eller ca 30 minutter per kg.
- Vil du ha ekstra gyllen farge på skinnet kan du pensle den flere ganger med smør eller stekesjy i løpet av steketiden.
- La kalkunen bare stå og slå av seg litt etter at den er tatt ut av stekeovnen. Flytt den etter hvert over på en fjel og pakk den eventuelt inn som forklart over.
- Sil stekesjyen og ha den i sausen for å få ekstra god saus.
- Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs.
- Skjær brystfiletene i ca. ½ cm tykke skiver.
- Legg alt tilbake på skroget og server med rykende varm saus, kokte grønnsaker og poteter.
- Til annengangs servering skjæres lårene løs. Ta ut bena og skjær kjøttet i så hele skiver som du får til.
Se våre andre oppskrifter med kalkun
Her finner du forslag til tilbehør
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 289.90 kr Basisutvalget88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Helstekt kalkun med syltet løk og potetgrateng
Fremgangsmåte
- Still ovnen på 270 grader og sett kalkunen på nederste rille. La den stå i 30 minutter mens du snur den regelmessig slik at den blir pent brun.
- Skru ned varmen til 210 grader. Stek videre i en time mens du snur fuglen samtidig som du fjerner sjyen som danner seg.
- Sett ned temperaturen til 100 grader og stek videre i en time.
- Når den er ferdig stekt; salt og pepre fuglen.
- Skrap sjyen ut av formen og kok opp med 2,5 dl kokende vann. La koke i 1 minutt. Hell sjyen i et sausenebb.
- Vask potetene og la skallet sitte på. Skjær dem i tynne skiver.
- Kok opp melken med litt salt, pepper og 3 klyper muskatnøtt. Ha i potetskivene, og la dem koke i 10 minutter.
- Løft ut potetskivene og fordel dem i porsjonsformer, evt en stor form. Dryss over litt salt og pepper og fordel creme fraiche over. Stek ved 210 grader i 30 minutter.
- Blancher løken 2-3 minutter i saltet, kokende vann. Løft dem ut av kjelen og fjern det ytterste skallet. Skyll dem i kaldt vann, og la dem dryppe av seg på kjøkkenpapir.
- Rull løken i honning (som er lett oppvarmet) og sett dem i en tykkbunnet panne. Tilsett persillekvister. Sett over svak varme til løkens overflate er lett knekkaktig.
Server kalkunen oppdelt i pene skiver sammen med de syltede løkene, potetgratengen og sjyen.
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Slik steker du kalkunen perfekt
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
85 POENG
Stekt kalkun med urter
Fremgangsmåte
Tin kalkunen.
- Kraft: Del over vingene i "albueleddet". Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Legg vinger og innmat, unntatt lever, i en kjele. Hell over kaldt vann til det dekker og kok opp. Fjern skum og annet som flyter opp.
- For å få god smak på kraften er det lurt å tilsette en halv løk, en gulrot, 1 skive sellerirot og litt purre. La kraften koke 1 times tid.
- Ha i leveren og la den få koke et kvarters tid. Dersom leveren ikke skal brukes i sausen kan den være med under hele kraftkokingen. Sil kraften. Rens kjøttet fra halsen, og grovhakk det sammen med leveren.
- Finhakket kjøtt og lever tilsettes på amerikansk vis i sausen (giblet gravy). Foretrekker du en vanlig, norsk saus, lages sausen uten det hakkede kjøttet.
- Kalkunen: Lag stuffingen (se cornbread dressing ) og fyll kalkunen. Bland smeltet smør med salt, pepper og krydderurter. Bruk gjerne friske urter, hvis du har tilgang på det. Pensle kalkunen med blandingen.
- Bind sammen bena med hyssing og legg kalkunen i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hell 3-4 dl vann i pannen, slik at stekesjyen ikke skal tørke ut under steking.
- Sett kalkunen i ovnen ved 160 grader og beregn steketiden til ½ time per kilo kalkun (3 timer for en 6-kilos kalkun). Legg til ½ time dersom kalkunen er fylt.
- Pensle gjerne forsiktig med smeltet smør et par ganger i løpet av steketiden for å få en ekstra gyllen og flott farge, og ekstra sprøtt skinn.
- De siste minuttene av steketiden kan temperaturen skrus opp til 225 grader, dersom kalkunen trenger det for utseendes skyld. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring.
- Servering: Server kalkunen med saus, potetmos, søtpoteter, kokte aspargesbønner, babymais og paprikastrimler.
Tips:
I USA er tranebær i én eller annen variant fast følge, men her i landet kan vi gjerne bruke vanlig tyttebærsyltetøy. Gresskarpai er antakelig den mest populære desserten til den amerikanske høsttakkefesten. Får man ikke tak i friske eller hermetiske gresskar er sjokoladeterte en god erstatning.
Tradisjonelle retter til Thanksgiving
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Slik steker du kalkunen perfekt
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
93 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 289.90 kr Basisutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Slik steker du kalkun perfekt
Fremgangsmåte
- Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middel stor kalkun på 5-6 kg.
-
Fuglen kan bindes opp og stekes hel, eller stek lår og bryst hver for seg.
Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.
Steker du derimot fuglen i stykker, trenger brystene kortere tid, ca. 20 min pr. kg. ved samme temperatur, eller en kjernetemperatur på ca 70 grader (noen foretrekker 67-68 grader andre opptil 72 grader).
- Legg fuglen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Gni den inn med salt og pepper både innvendig og utvendig.
- Bland smeltet smør og sitrusskall. Skjær et lite snitt i skinnet på begge kalkunbrystene og klem halvparten av smørblandingen under skinnet. Resten smører du utenpå kalkunen.
- Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at stekesjyen svir seg.
- La fuglen hvile minst 30 minutter før du skjærer den opp.
Tips: Bruk et steketermometer ved steking av kalkun og ta den ut og la hvile minst 30 minutter før den skal serveres.
Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens fuglen hviler, så ta den ut litt før temperaturen er slik du ønsker den
Lag noen av disse andre gode rettene med kalkun
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG