Julemat

Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Foto: (Liliboas)

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.
27 Desember 2024 - 08:10

Det er noen som spiser kalkun på julaften, noen spiser det i løpet av romjulen og enda fler har det som festmiddag på nyttårsaften. Så hva skal vi da drikke til kalkunen?

Kalkun er kanskje den mest vinvennlige retten av tradisjonell julemat i Norge. Du slipper unna salt og røkt, som i pinnekjøtt, den er uten lut og fermentering, og tilbehøret er ofte mer vinvennlig enn for eksempel surkål. Kalkunen smaker ikke så mye i seg selv, så lurt å holde seg unna de kraftigste mest alkoholrike eller eikede rødvinene, men ellers står du faktisk ganske fritt.

Hvis du ønsker hvitvin til kalkunmiddagen, står du egentlig ganske fritt, men jeg vil anbefale å velge en vin med god konsentrasjon, altså litt opp i kvalitet. En god chardonnay fra Burgund, Jura eller USA vil være et godt valg, en chenin blanc fra Loire eller en semillon fra Sør-Afrika i god kvalitet vil også fungere fint.

På lille julaften sender NRK alltid «Grevinnen og hovmesteren» som egentlig er en sketsj fra nyttårsaften. Her proklamerer grevinnen at de tar champagne til fuglen, og grevinnen har selvfølgelig rett. Champagne eller eventuelt britisk musserende vil være et strålende valg til kalkunmiddagen.

Hvis du er av typen som har lyst på litt god rødvin til kalkunen, finnes det også mange muligheter. En god og saftig pinot noir, kanskje fra USA, vil være godt til. Det vil også god, men ikke for kraftig barbera fra Piemonte, en ikke altfor kraftig sangiovese og mange rødviner av Østerrikes lokale druer.

Alt i alt er det som tidligere nevnt mye som passer til kalkunen, også øl vil være godt til så lenge det ikke er altfor bittert. Pass på at kalkunen får ha hovedrollen og ikke blir overdøvet av hverken vin eller tilbehør, så blir festmiddagen helt strålende.

På de neste sidene finner du forslag i de mange kategoriene av drikke som passer til kalkun

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her