I fjor økte salget med hele 40 prosent sammenlignet med 2001. Bransjen jubler over den positive utviklingen. Blant salatene som øker mest er ruccola, lollo og ekebladsalat. For noen sorter er salget tredoblet. Ferdigsalater på pose er også meget populære. I fjor økte salget med rundt 17 prosent.
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="oppskrift">Nederst i denne artikkelen finner du femten deilige salatoppskrifter fra Apéritifs kokebok (klikk her)
Vi spiser oftere ute, og vi reiser mer. Der får vi kjennskap til disse nye salatvariantene og vil prøve det hjemme. Før visste ingen hva ruccolasalat var for noe. Nå er den svært populær på norske kjøkkener. Nergaard mener at forbrukernes handlemønstre skifter i takt med matmoten.
Salater er blitt dyrket i årtusener. I Norge går salathistorien rundt 400 år tilbake i tid. Ifølge Toril Gulbrandsen hos Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, har trendsalaten, ruccola, lange tradisjoner.
- Den bitre ruccola-salaten er nevnt i den første norske hagebok, Horticultura, utgitt i 1694 av Christian Gartner. Det er imidlertid lite trolig at den ble dyrket i Norge på den tiden. Under romertiden ble den brukt som salatgrønnsak og som medisin mot slangebitt. Om det var dens bitre smak som inspirerte til denne bruken, er uvisst, sier hun.
De eksotiske salatenes økende popularitet skyldes at dagligvarebutikkene satser på gode frukt- og grøntravdelinger, mener Gulbrandsen
Fakta om salat
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Anna Kathrines tomatspesial
Fremgangsmåte
- Skyll rucculasalaten og riv den opp før den blandes med tomater i skiver. Legg den over på et egnet serveringsfat.
- Bland olje og eddik og hell over.
- Fordel grovhakkede, ristede valnøttkjerner og skiver av blåmuggost over.
-
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 169.70 kr Uten utvalg88 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 269.90 kr Bestillingsutvalget85 POENG
-
82 POENG
En lettlaget kyllingsalat med avokado og bacon
Fremgangsmåte
Skjær kyllingkjøttet i strimler. Riv salatbladene litt fra hverandre og dekk en tallerken. Lag dressingen og bland inn kylling og smuldret normannaost.
Tips:
Om du ikke liker blåmuggost, kan du med fordel bruke en mildere ost som brie i terninger, eller fetaost for mer kraft.
Fordel blandingen over sengen av salatblader.
Skjær avokadokjøttet i båter, del over tomatene og legg på til pynt. Dryss over sprøstekte baconbiter og friske urter til slutt. Brød smaker godt til.
Flere deilige kyllingsalater ligger her
Mange andre salater som du sikkert vil sette pris
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 209.90 kr Basisutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Grønn salat med gresskar
Fremgangsmåte
- Rens bønnene og del dem i mindre biter.
- Forvell bønnene (kokes i et par minutter før de has over i iskaldt vann).
- Strimle salaten (helst et par ulike typer) og bland salat og bønner i en bolle eller fat.
- Skjær gresskaret i biter og lag en lake sukker, vann og eddik.
- Kok gresskarbitene i laken i ca. 15 minutter og avkjøl dem i laken. Slå av laken.
- Del rødbetene i strimler.
- Lag dressing ved å blande én del god eddik og 5 deler god olivenolje, smak til med pepper.
- Hell dressingen over salaten og server med fersk gjærbakst.
Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
83 POENG
Grillet chevre på brød med valnøtter
Fremgangsmåte
- Fordel sprø salatblader og valnøttkjerner på store tallerkener. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen.
- Legg fire store skiver ost på brødskiver på bakepapir under full styrke på grillen ved 220 grader til osten har smeltet og begynner å bli gyllen. Følg med slik at osten ikke blir brent.
- Legg brødskiveskivene på salaten og hell dressingen over.
Her finner du mange andre deilig sandwich
Se alt du kan bruke gammelt brød til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 525.00 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 338.70 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG
Tomat- og mozarellasalat - caprese
Fremgangsmåte
- Skjær tomat og ost i skiver. Anrett på et fat.
- Pisk sammen olje, eddik, honning, salt og pepper og hell over.
- Topp med basilikumblader og dryss evt over litt urtekrydder.
Tips: Salaten er best hvis den er romtemperert.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
83 POENG
-
82 POENG
Kyllingsalat med avokado og bacon
Fremgangsmåte
Start med dressingen. Finhakk hvitløk og basilikum. Bland olje, vinedikk, hvitløk, halvparten av basilikum og salt og pepper.
Skjær sjampinjongen i tynne skiver, og bland dem med halvparten av dressingen. La det stå å trekke i ca. en time. Stek baconet sprøtt, og la det renne av på et papirhåndkle. Hakk det så i biter. Skrell avokadoen og skjær den i tynne skiver. Del tomatene.
Fjern eventuelt skinnet på kyllingen og skjær kjøttet i pene biter. La gjerne kyllingklubbene være hele til pynt. Anrett salaten på et fat eller i en bolle. Hell over dressingen, strø på bacon og resten av den hakkede basilikumen.
Flere deilige kyllingsalater ligger her
Mange andre salater som du sikkert vil sette pris
Her får du svært så praktiske kokketips
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 224.90 kr Basisutvalget86 POENG
Jamies yndlingssalat
Fremgangsmåte
Først legger du tynne skiver med sjalottløk i en skål og heller eddik over, slik at all løken blir dekket av eddik. Hvis sjalottskivene er tynne og fine, tar det bare 10-15 minutter før eddiken har gjort sin virkning.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
Cæsarsalat med skinke
Fremgangsmåte
- Dressingen blandes. Salaten skylles og får renne godt av før den skjæres grovt opp.
- Druene deles og steinene tas ut. Oppskåret salat, druer og rosiner blandes. Strimlet, stekt skinke og reven ost tas over.
- Dressingen blandes i like før servering og det hele tas over i en egnet salatbolle.
Flere oppskrifter på Cæsarsalat venter på deg her
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
77 POENG
A cool summerbreeze
Fremgangsmåte
Del paprikaen i fire på langs og pensle med olivenolje. Legg dem på en stekeplate og stek dem på 250° C til skallet begynner å svi seg, ca. 15-20 minutter.
Riv agurken og legg den i et dørslag slik at vannet får rent av.
Lag dressing av rødvinseddik og olivenolje. Fjern skallet på papriken og legg dem i dressingen en times tid.
Bland den avrente agurken med yoghurt og finhakket hvitløk. La den stå kjølig.
Skjær marinert paprika, spekeskinke og appelsin i tynne skiver. Skyll ruccolasalaten.
Bland ingrediensene i salaten og server med yoghurtdressing ved siden av. Pynt med basilikum.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
81 POENG
Roastbiffsalat med syrlig og pikant dressing
Fremgangsmåte
- Bland sammen ingrediensene til dressingen og bruk halvparten til å vende roastbiffskivene i.
- Bland sammen ingrediensene til salaten og legg den utover et fat.
- Legg roastbiffen over salaten og server resten av marinaden som dressing ved siden av.
Mange deilige retter med roastbiff venter på deg her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Thaisalat med ovnsbakt eller pannestekt torsk
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 150 grader.
- Pisk sammen ingrediensene til dressingen. Skjær fisken i serveringsstykker og pensle hvert stykke med ca 1 ts av dressingen.
- Dryss over salt og pepper.
- Legg fisken i en smurt ildfast form med skinnsiden opp (om fileten har skinn).
- Sett fisken i ovn og stek den ca 10 minutter eller til den er ferdig.
- Tips: Alternativt kan du steke den i olje i panne på skinnsiden i 5-8 minutter til skinnet er sprøtt, for så å snu den og ettersteke noen minutter.
- Skjær gulrot, kålrot og vårløk i juliennestrimler eller bruk en kjøkkenmaskin som har denne funksjonen.
- Ha grønnsakene i en bolle og drypp noe av dressingen over.
- Anrett fisken og grønnsakene på en tallerken og fordel resten av dressingen over.
- Legg på en syltynn skive ristet brød.
- Dryss til slutt friske urter over.
Prøv en av disse 13 thaiinspirerte oppskriftene
Her finner du mange deilige retter med torsk
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 299.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 219.90 kr Basisutvalget85 POENG
Gresk salat med kylling
Fremgangsmåte
- Krydre kyllingfileten med oregano og stek den i olje på middels varme eller på grillen. Smak til med salt og pepper og la hvile mens du lager salaten.
- Riv salaten og legg den på et fat med tomatskiver, agurkskiver, oliven, rødløk og smuldret fetaost over.
- Skjær kylling i skiver og legg på til slutt.
- Bland dressingen og drypp over.
Server med grillet pitabrød og gjerne tzatziki.
Se våre andre oppskrifter på gresk salat
Her finner du mange flere deilige salater
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
83 POENG
Fargerik salat med skinke
Fremgangsmåte
- Kok aspargesbønnene et par minutter i lettsaltet, fosskokende vann til de så vidt er møre.
- Avkjøl raskt i kaldt vann og la dem renne godt av.
- Ha på skinke i terninger/smårettskinke
- Anrett salaten på et fat og fordel aspargesbønnene over.
- Legg appelsinbåter, ananas og skinke på toppen.
- Lag fransk salatdressingog drypp over salaten.
Tips: Hvis du vil ha enda mer mat i salaten, kan du tilsette osteterninger, gjerne en med mye smak som feta.
Tips: Server med ulike brød: Ciabatta, foccacio, nan, pita, filone, panini'-brød med olje og valnøtter, brød med soltørkede tomater.
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter
Mange deilige salater finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Sommersalat med jordbær, fetaost og spekeskinke
Fremgangsmåte
- Salaten skylles, tørkes og deles opp og legges over på et egnet fat eller i bolle.
- Jordbærene og tomatene skjæres i skiver og fordeles over salaten sammen med oppsmuldret fetaost og spekeskinke.
- Dressing: Pisk sammen ingrediensene og hell over salaten.
- Dryss over friske blåbær til slutt (kan sløyfes.
Tips:
Du kan alternativt servere en syrlig rømmedressing med litt estragon og sitron til denne salaten.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
Ekte cæsarsalat - men med bacon
Fremgangsmåte
- Ha salaten klar i en stor bolle i kjøleskapet.
- Sprøstek bacon og legg på tørkepapir.
Krutonger: - Forvarm ovnen til 160 °C.
- Bland sammen hvitløk, olje og smør i en gryte.
- Varm opp smørblandingen til det bobler.
- Ta så gryta vekk fra kokeplaten.
- Hell smørblandingen over i en bolle og tilsett brødterningene.
- La de trekke til seg smørblandingen før de legges på et stekebrett.
- Stek dem i ovnen til krutongene er gylne.
- Dressing:
- Pisk eggeplommene i en stor metallbolle.
- Rør i hvitløk, sennep og sitronsaft, men bare en ting om gangen.
- Pisk i olivenolje, først bare noen dråpen, deretter litt og litt olje om gangen. Pisk hele tiden.
- Rør i ansjosfiletene og halvparten av parmesanosten.
- Bland salatbladene sammen med dressingen i en stor bolle.
- Serveres på tallerker med krutonger, parmesanost, sprøstekte baconskiver og godt med nykvernet sort pepper.
Vi byr på flere varianter av cæsarsalat
Her finner du mange flere oppskrifter på deilige salater
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
-
82 POENG