I årets kåring av Beste norske kokebok er til sammen 35 kokebøker vurdert. De som er veid og funnet tyngst, kan du lese mer om her.
Dette er de fem finalistene i 2016
Men hvilken av de fem som er aller best må du vente til den 1. desember med å få vite. Da inviteres du til kåring med tilhørende smaksprøver og muligheter til boksignering og gode kokebokkjøp. Kanskje blir du den heldige vinner av en bokpakke?
Tid: 1. desember kl 18.00-19.00
Sted: Norli Bokhandel, Universitetsgata 22-24, Oslo
Gratis adgang, ingen påmelding.
Beste norske kokebok deles ut i år for niende gang. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli.
Blant årets kokebøker er følgende trender tydeligst ifølge juryen: bærekraft, vegetar, fermentering og matbloggere som kokebokforfattere. Utover det er lavkarbo- og rene helsekokebøker på vikende front. Det gjelder også bakebøker.
Likefullt er en bakebok, nemlig Frukt & Bær, signert Sverre Sætre, blant årets finalister. Øvrige finalister dekker temaene teknikk (Kok & Stek, Kulinarisk Akademi), fest (Vennemiddag, Ole Martin Alfsen), jul (Lises jul, Lise Finckenhagen) og gourmet (Rå vare, Fursetgruppen).
Det er ikke bare oppskriftene som avgjør hvorvidt en kokebok når finalerunden. Juryen har vurdert kandidatene etter en rekke kriterier som kreativitet/originalitet, språklig kvalitet, brukervennlighet og nytteverdi, kommersielt potensial, om det er en kokebok man blir sulten av og ikke minst overlevingsevne samt et selgende og helhetlig design.
Når det kommer til design, er det kanskje det området juryen savner mest oppfinnsomhet og nytenkning.
Årets kokebokjury:
- Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
- Stein Øvre, designer i Creuna
- Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
- Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
- Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
- Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
- Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent