Godbiter i pollisten
Disse barberaene konkurrerer med barolo

Disse barberaene konkurrerer med barolo

Scarpa lager ikke bare en veldig tradisjonell vinstil, vinene er superkonsentrerte og tar barbera over i en annen divisjon. Deres nebbioloer er også verd å få med seg.
Aase E. Jacobsen
27 Februar 2016 - 14:29

Barbera d'Asti Bogliona er en imponerende holdbar vin som føyer seg inn i rekken av viner i Scarpas lagringsdyktige portefølje. Dette ultratradisjonelle vinhuset fra Piemonte har nemlig vin tilbake til 1961 for salg (men ikke tilgjengelig i Norge for øyeblikket). Og i dette tilfellet er det altså snakk om litt yngre vin.

Etter til sammen åtte år er denne utgaven av Bogliona perfekt å nyte nå, eller å legge til side for framtidig nytelse.

Rolls Royce i barberaland

Bogliona er Scarpas «rolls royce-barbera». Den kommer fra en enkeltvinmark med overveiende sandholdig jord. Det gir en elegant vinstil, men like fullt en vin med høy konsentrasjon og iboende kraft. Den eksotiske karakteren tilskrives at den har ligget i inntil 3 år i store velbrukte fat av Allier-eik (men ikke barrique). Også tiden (ca 2 uker) vinen er i kontakt med drueskallene og at vinen gjærer i kjempestore tretanker bidrar til denne tradisjonelle stilen. Når vinen er tappet i flaske, er den «ferdig oksidert» og vil utvikle seg sakte videre.

Scarpas andre enkeltvinmarksbarbera, I Bricchi (di Castelrocchero), holder også svært høy kvalitet, om enn litt friskere i syren, i hvert fall er det kjennetegnet på 2010 som nå har overtatt for 2009. Den kommer fra en vinmark med mer leire i jordsmonnet som gir en kraftigere stil. Også denne er berømt for sitt lagringspotensial – og det til tross for at prisen er så gunstig.

Martina Piera Zola.

 

Scarpa som siden 2004 drives av Martina Piera Zola og moren, har 27 hektar egne vinmarker rundt vinkjelleren i Castelrocchero i Monferrato, men kjøper også druer og har parseller i så vel barbaresco- som barololand.

Tydelig Scarpa-signatur

Deres Barbaresco Tettineive kommer fra en enkeltvinmark, Tetti, men som ikke har cru-status, selv om den ligger delvis innenfor grensen til Cotta i Neive, derfor har de laget sitt eget og nå patentbeskyttete navn for denne vinen. 

Denne barbarescoen har først og fremst Scarpa-signatur. Det betyr et umiskjennelig preg av gammelt trevirke («gammel kommode»), men også klassiske nebbiolotoner som blomster, krydder, lakris og urter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Fra Scarpas kjeller.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her