Julebrød oppskrifter
Julebrød med en twist
Julekake med øl
Fremgangsmåte
- Fordeig:
Vend noen ganger på ølflasken før du heller over i en plastbolle og blander med gjæren. Bland inn melet og la stå med plast over til neste dag. - Bløtlegging:
Dynk rosinene i øl og la ligge natten over. Sil deretter av ølet og ta vare på det i en annen beholder. - Fordel gjerne rosinene utover et fat og legg dem i fryseren, da vil de tåle eltingen bedre.
- Hoveddeig:
Varm opp ølet til 50 °C. Bland alle ingrediensene til hoveddeigen, utenom fordeigen og smøret. Elt i en kjøkkenmaskin på lav fart til deigen blir smidig og glatt. Mot slutten kan du øke farten noe. - Deigen er ferdig eltet når du kan strekke den til en tynn hinne nesten som en tyggis. Elt inn fordeigen og smøret litt og litt på lav fart. Helt til slutt elter du forsiktig inn rosinene. La deigen hvile ca. 1 time til dobbel størrelse.
- Del deigen i to like store emner og form til runde kaker.
- Ha brødene på et bakepapirkledt stekebrett og la heve til nesten dobbel størrelse.
- Pensle brødene med egg eller dryss over mel og snitt et rutemønster med en skarp kniv rett før steking.
- Stek brødene på 220 °C i 5 minutter, senk temperaturen og stek videre på 180 °C i 25–30 minutter. Avkjøl på rist.
Tips:
Brødet smaker best om du bruker hele krydder og maler dem med en morter like før du tilsetter krydderet i deigen.
Det er nå du skal bake julebrødene
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Drikke som passer til denne oppskriften
Julefocaccia
Fremgangsmåte
- Smuldre gjæren i bakebollen og ha i vann, honning, hvetemel, salt og halvparten av olivenoljen. Elt til deigen er smidig og slipper kanten av bollen. Elt deretter inn tranebær og valnøtter.
- Smør en 24 cm kakering med olje, og sett formen på et stekebrett.
- Ha deigen i formen, ha litt olje på hendene og trykk den jevnt utover. Dekk med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Trykk fingertuppene lett ned i deigen for å få de karakteristiske «focaccia-hullene» Ringle over resten av oljen.
- Stek julefocaccia midt i ovnen på 225 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl på rist.
Det er nå du skal bake julebrødene
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Raskt julebrød - julekake
Fremgangsmåte
Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.
Tilsett yoghurt, syltetøy og honning.
Rør godt og hell massen over i en smurt brødform på 1,5 liter.
Steke brødet midt i oven på 150 °C i ca. 1 time.
La brødet avkjøles i minst 30 minutter før du begynner å skjære i det.
Brødet smaker ekstra godt med ost eller syltetøy på.
Tips:
Skjær brødet i skiver og frys ned det som blir til overs. Når du tar dem opp igjen fra fryseren kan du bruke en brødrister for å tine brødet.
Det er nå du skal bake julebrødene
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Julekake med marsipan
Fremgangsmåte
- Dag 1:
Bland alle ingrediensene til fordeigen godt sammen, dekk med plast og la stå i romtemperatur til neste dag. (Skal du bake sent neste dag kan du sette det kaldt fra morgenen av). - Dag 2:
Bland alle ingrediensene utenom smør, rosiner og marsipan med fordeigen fra dagen før. - Elt deigen i en kjøkkenmaskin til den blir smidig og glatt. Deigen er ferdig eltet når du kan strekke den til en tynn hinne, nesten som en tyggis.
- Mot slutten tilsetter du smøret litt etter litt.
- Helt til slutt tilsetter du rosinene og marsipan delt i små terninger.
- La deigen heve under plast eller et klede i ca. 75 minutter eller til dobbel størrelse.
- Del deigen i to like store emner som du former til runde brød. Legg brødene på en bakepapirkledt stekeplate. Dekk til med et klede og la heve til nesten dobbel størrelse.
- Pensle med egg og stek på 175 °C i ca. 30 minutter.
Det er nå du skal bake julebrødene
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig