- Fordeig:
Vend noen ganger på ølflasken før du heller over i en plastbolle og blander med gjæren. Bland inn melet og la stå med plast over til neste dag. - Bløtlegging:
Dynk rosinene i øl og la ligge natten over. Sil deretter av ølet og ta vare på det i en annen beholder. - Fordel gjerne rosinene utover et fat og legg dem i fryseren, da vil de tåle eltingen bedre.
- Hoveddeig:
Varm opp ølet til 50 °C. Bland alle ingrediensene til hoveddeigen, utenom fordeigen og smøret. Elt i en kjøkkenmaskin på lav fart til deigen blir smidig og glatt. Mot slutten kan du øke farten noe. - Deigen er ferdig eltet når du kan strekke den til en tynn hinne nesten som en tyggis. Elt inn fordeigen og smøret litt og litt på lav fart. Helt til slutt elter du forsiktig inn rosinene. La deigen hvile ca. 1 time til dobbel størrelse.
- Del deigen i to like store emner og form til runde kaker.
- Ha brødene på et bakepapirkledt stekebrett og la heve til nesten dobbel størrelse.
- Pensle brødene med egg eller dryss over mel og snitt et rutemønster med en skarp kniv rett før steking.
- Stek brødene på 220 °C i 5 minutter, senk temperaturen og stek videre på 180 °C i 25–30 minutter. Avkjøl på rist.
Tips:
Brødet smaker best om du bruker hele krydder og maler dem med en morter like før du tilsetter krydderet i deigen.
Det er nå du skal bake julebrødene
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv