Ukens kake

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Slik får verdens beste ekstra finesse - og hemmeligheten finner du kanskje i egen hage
Foto: (Caroline Tengen)

Slik får verdens beste ekstra finesse - og hemmeligheten finner du kanskje i egen hage

Vi snakker om hylleblomst som gir en helt utrolig god aroma til kremen i denne kaken. Du har bare en ting å gjøre: ut å plukke.
02 Juni 2022 - 10:00

Hylleblomst vokser vilt, men også i hager. Det er blomstene på svarthyll - Sambuca negra (og ikke rødhyll) som brukes. De er svært aromatiske med omkring 50 ulike duftstoffer. Om du ikke plukker blomstene, men venter til de er blitt til hyllebær, får du en veldig god kilde til vitamin C. 

Men i dag er det hva blomstene kan bidra med til kaker det handler om.  

Se alt du kan bake med hylleblomst

Hylleblomst som aroma er også velkjent fra barverdenen, enten gjennom likører som St Germain, eller i form av hjemmelaget hylleblomtsirup.

Eller du kan kjøpe ferdig sirup 

Sågar hylleblomstlikør kan du lage selv. Har du først laget din egen sirup eller likør, har du alltid en fantastisk ingrediens til dine drinker.

Se alt du kan mikse med denne smaken

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Kvæfjordkake - verdens beste eller pinocchiokake med hylleblomstkrem

Fremgangsmåte

Sitron- og hylleblomstcurd:
Bland alle ingrediensene, bortsett fra smøret, i en kasserolle. La småkoke i 3 minutter under visping. Sett kasserollen til side og tilsett smøret litt etter litt. Sil gjennom en finmasket sil.

Hell over på et varmt, rent glass som du setter i kjøleskapet.

Kakebunn og marengs:
Sett ovnen på 150 °C over- og undervarme. Kle en form på ca. 40 x 40 cm med bakepapir. Rør smør, sukker og vaniljesukker luftig. Tilsett eggeplommene én etter én og rør om etter hver eggeplomme. Tilsett deretter melken. Bland hvetemel og bakepulver i en bolle, og vend det inn i røren. Rør til en jevn røre som du deretter stryker utover stekebrettet.

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og visp til du får en hard marengs. Fordel marengsen litt ujevnt over bunnen.

Stek i nedre del av ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist og del kaken på midten.

Pynt:
Pisk kremfløten, skyll jordbærene og skjær dem i biter. Smør et lag med krem utover en av bunnene. Sprinkle over curd og strø over jordbær. Legg på neste bunn, smør utover et lag med krem og sprinkle over curd.

Dekorer med valgfrie bær og spiselige blomster.

Sendt inn av Dansukker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her