De fem møreste kjøttstykkene vi snakker om her er: indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff.
Indrefilet, ytrefilet og entrecôte er de møreste av de møre og er biffstykkene fremfor noen. Den gode søndagssteken lages med entrecôte, mørbrad eller ytrefilet som råvare. Flatbiffen som er noe grovere i strukturen, er best egnet til gryteretter og stek.
Alle disse nevnte kjøttstykker er i dag som oftest vakuum-mørnet, og ved innkjøp er det lurt å kjøpe kjøttet og bruke det så nært opp til best før-datoen som mulig, -da er kjøttet på det møreste.
Suppe med pistousaus
Fremgangsmåte
Del kjøttet i små terninger - eller kjøp ferdigstrimlet grytekjøtt.
Del potetene i terninger og eventuelt løk i båter.
Brun kjøttet raskt i en gryte og dryss over salt og pepper. Hell over buljong/kraft og kok opp.
Tilsett poteter og løk, og la suppen småputre til kjøttet er mørt, ca. 15 minutter.
Ha i bønner, tomater og nudler. Suppen er klar når nudlene er myke.
Pistou:
Bland sammen basilikum og hakket hvitløk i en food processor eller med en stavmikser. Tilsett oljen i en tynn stråle under kjøring. Rør inn parmesan til slutt.
Legg en klatt pistou i suppen like før servering, og by gjerne på ferskt brød til.
Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her finner du mange flere deilige supper
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Slik skal mørbradstek lages og smake
Fremgangsmåte
- Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
- Skrell løk og gulrøtter og del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt.
- Sett den i forvarmet stekeovn på 175° C. Etter ca. ½ time helles 5 dl vann i formen. Etterfyll vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
- Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Når termometeret viser 65° C er den rosa inni. Ved 70° C er snittflaten grå.
- La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
90 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Kjøttgryte fra Burgund
Fremgangsmåte
- Skjær kjøttet i terninger. Brun det raskt i en varm panne i litt smør. Brun små porsjoner av gangen. Ha kjøttet i en gryte og dryss over salt og pepper.
- Hell over kraft, vin, laurbærblad og timian og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la gryta småputre. Brukes høyrygg eller bog bør kjøttet trekke i ca. 30 minutter før løk og gulrot tilsettes.
- Skrell løk og gulrøtter. Løk deles i båter. Gulrøttene skjæres i skiver.
- Ha grønnsakene over i gryta sammen med paprikapulver og la det trekke i ca. 30 minutter.
- Del soppen i skiver eller båter og fres den lett i panna.
- Bacon skjæres i strimler og brunes raskt. Ha dette over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper.
- Server med kokte poteter, ris eller godt brød.
Tips: Noen liker å tilsette et par hvitløksfedd, men det er ikke tradisjonen.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 699.00 kr Bestillingsutvalget92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Helstekt indrefilet med sopp- og fløtesaus
Fremgangsmåte
Gni fileten inn med salt og pepper. Brun den rundt det hele og legg den over i et ildfast fat.
La den ettersteke i stekeovnen på 125° C i ca. 15-20 minutter, avhengig av hvor rosa man ønsker kjøttet.
La fileten hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp og serveres. Hvis fileten deles opp umiddelbart etter steking, vil noe kjøttsaft sive ut og kjøttet vil bli tørt!
Sopp- og fløtesaus:
Del soppen i skiver. Brun smør i en panne og fres soppen til den har fått en fin gyllen farge. Dryss over salt og pepper. Hell over kraft og fløte og kok opp. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den tykner lett. Smak til med soyasaus.
Server fileten skåret i ½ cm tykke skiver med soppsaus lettkokte grønnsaker og ovnsbakte poteter.
Lær mer om hvordan du skal tilberede biffkjøtt her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG