Dagens rett

Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.
27 Mars 2024 - 08:00

Til dette supersaftige krydrete og møre lammekjøttet må du servere noe som matcher og balanserer - som grillede gulrøtter med hasselnøtter og persille, hummus, granateplefrø og en yoghurt- og myntedressing. Samt hjemmebakte pitabrød.  

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

Du kommer garantert til å være enig i at påsken er den perfekt tiden for å starte grillsesongen.  

Har du lyst til å legge noe annet på grillen finner du det her

Langtidsgrillet lammebog til påske

Langtidsgrillet lammebog til påske

Fremgangsmåte

  1. Begynn dagen før du skal grille:
    Lag noen riss i bogen. Mos alle krydderne, hvitløken og tomatpuré sammen, gjerne i en morter, blender eller kjøkkenmaskin hvis du har det.
  2. Bland inn olivenoljen og gni blandingen godt over hele kjøttstykket.
  3. Legg i en pose over natten i kjøleskap.
  4. Ved grillen:
    Skru på grillen og la den bli god og varm.
  5. Start med å brune bogen på grillen over direkte varme på 180 °C. Snu kjøttet slik at alle sider får farge.
  6. Etter ca. 20 min skrur du ned varmen til 120 °C og legger kjøttet i en keramisk grillform eller lignende for å fange opp kjøttsaften.
  7. Tilsett ca. 1/2 liter vann, hvitvin eller eplejuice hvis du oppdager at det trengs mer væske.
  8. La stå i 4-5 timer og snu kjøttet ca. hver halvtime og pensle kjøttet med væsken fra pannen.
  9. Når kjøttet slipper beinet, er det ferdig, med en kjernetemperatur mellom 65-70°C og kan hvile 20-30 min før servering. (Du kan gjerne skru opp varmen og gi kjøttet en ekstra omgang på 200 °C i noen minutter for sprø stekeskorpe i slutten. Snu jevnlig for å unngå brente områder.)

Server med masse deilige grønnsaker som disse og yoghurtdressing med finhakket mynte (smakt til med sitron, salt og pepper), hummus, granteplefrø og pitabrød som du varmer raskt på grillen.

Tips:
Ras el hanout-krydderblanding lager du selv slik: ½ ts kanel, ½ ts ingefær, 2 ts paprika, 1 ts revet muskat, 2 ts karri og 1 ss spisskummen

Se våre andre oppskrifter på lammestek

Bak pitabrødene selv

Har du lyst til å legge noe annet på grillen finner du det her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillede gulrøtter med ristede hasselnøtter og persille

Grillede gulrøtter med ristede hasselnøtter og persille

Fremgangsmåte

  1. Vask og skrubb/skrell gulrøttene, grovhakk nøttene og hakk bladpersille. 
  2. Ved grillen:
    Hasselnøttene kan ristes på forhånd. La dem ligge på grillen i en grillform i ca. 15 min på 200 °C. Massér dem i et kjøkkenhåndkle til det brune skallet flasser av, og hakk i grove biter. Sett til side mens gulrøttene grilles.
  3. På sidebrenneren kan du brune smøret. Smelt på medium varme og la det stå til det skummer seg på toppen. Pass på at det ikke brenner seg. Smøret skal ha en gyllen nøttebrun farge. Skrap gjerne bunnen, men sørg for at det ikke er er brente rester som har samlet seg der.
  4. Gulrøttene kan pensles med litt smeltet smør og krydres godt med flaksalt. Grilles på plancha eller keramisk stekeplate i ca. 20 min til de er gylne. Når gulrøttene er ferdige, kan de vendes i det brunede smøret, ristede hasselnøtter og frisk persille.

Flere forslag til grønnsaker på grillen

Her finner du mange vegetaroppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Weber

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du hummus

Slik lager du hummus

Fremgangsmåte

Skyll kikertene godt og la drypp av. Ha alt i en blender og kjør til jevn masse. Tilsett eventuelt litt vann hvis den blir for fast. Dryss over litt paprika og spisskummen samt persille før servering. Holder seg i kjøleskap i 4-6 dager.

Mange deilige retter med hummus finner du her

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik baker du pitabrød

Slik baker du pitabrød

Fremgangsmåte

  1. Ha mel i en bolle. Pisk ut tørrgjæren i lunkent vann. Ha i olje og salt og rør det inn i melet. 
  2. Tips:
    Ved å blande inn grovt mel i blandingen, får du en annen type pitabrød.
  3. Kna til fin fast form elastisk og ikke klissete. Enten for hånd eller med kjøkkenmaskin. 
  4. Dekk bakebollen med kjøkkenhåndkle og la heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  5. Ha deigen ut på et melet bakebord, og arbeid til smidig. Del inn i 16 emner og bak dem ut som når du lager rundstykker.  La etterheve i 10 minutter.
  6. Kjevle bollene flate - ca 1 cm. Legg dem på  en stekeplate med bakepapir. La etterheve under kjøkkenhåndkle til nesten dobbel størrelse, ca. 45 min.
  7. Stek pitabrødene midt i ovnen ved 225 grader i 8–10 minutter.
  8. Pitabrødene blåser seg opp og det er dette som skaper hulrommet i brødene.
  9. Avkjøl på rist.

Del pitabrødene langs kanten og fyll dem med med pålegg, dressing og grønnsaker.  Du kan også pensle med olje og grille rett før servering. 

Se alt det deilige du kan bruke pitabrød til

Her får du mange veldig gode oppskrifter på brød i mange varianter.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her