Brød grunnoppskrift
Fremgangsmåte
Brukes ferskgjær, så smuldre denne i en bakebolle, og strø over salt og sukker. La gjæren få smelte helt, før du tilsetter lunken væske. Ha i melet, og elt deigen godt. Deigen skal være ganske fast.
Dekkes til med glasshåndkle eller plastfolie. La heve til dobbelt størrelse. Elt deigen på nytt, og del den i emner, og form til brød eller rundstykker. Etterheves i 15 - 20 minutter.
Slik blir foccacia skikkelig god
Fremgangsmåte
- Stekes ved 175 °C i ca. 45 minutter.
- Rør ut gjæren i litt av det lunkne vannet. Ha i resten av vannet, salt, ca 1 dl av olivenoljen og melet. Deigen er ganske løs.
- La deigen heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen i smurt langpanne (den helles nærmest i). Trykk den godt ut til kantene, og trykk med fingerbaken over deigen slik at det blir groper.
- Hell over resten av olivenoljen, dryss på havsalt og oliven og la brødet etterheve under plast ca. 20 minutter på lunt sted.
- Stek brødet. Skjær biter av brødet ved servering.
Her det flere gode oppskrifter på foccacia
Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk
Og dette er våre glutenfrie oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Finsk rugbrød
Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i bakebollen og bland med lunken surmelk og vann. Bland mel, krydder og salt og rør inn den lunkne væsken. Elt godt og lenge. Deigen skal være elastisk og så fast at den slipper bollen. Bruk gjerne eltekroken til kjøkkenmaskinen.
La den heve under plast på lunt sted ca.1 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 10 biter. Form brødene til runde boller som klappes flate og legges på bakeplate.
La de flate bollene heve ca. 20 minutter på lunt sted. Stekes ved 200 °C i 15 minutter. Avkjøl på rist utildekket.
Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk
Og dette er våre glutenfrie oppskrifter
Overrask med spennende rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker
Og vi har flere fristende oppskrifter på scones
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Fransk valnøttbrød
Fremgangsmåte
Stekes ved 200 °C i ca. 30 minutter.
Smuldre gjære i bakebollen, tilsett lunkent vann og rør ut gjæren. Rør i smør eller olje, de hakkede valnøttene og salt. Bland i rugmel og så mye hvetemel at deigen blir smidig og slipper bollen.
La deigen hvile under plast på lunt sted ca. 45 minutter.
Ha deigen på bakebordet og del den i to like store biter. Form dem til runde brød og klem dem litt flate. La dem heve under plast på lunt sted i ca. 30 minutter. Snitt de ferdig hevede brødene med en spiss kniv, lag 4 snitt over hele brødet slik at det blir 8 biter når de taes fra hverandre.
Sett dem i ovnen og stek dem. Avkjøles på rist utildekket. De kan med fordel fryses.
Og dette er våre glutenfrie oppskrifter
Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk
Og dette er våre glutenfrie oppskrifter
Overrask med spennende rundstykker
Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker
Og vi har flere fristende oppskrifter på scones
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Grovt Knekkebrød
Fremgangsmåte
Vannet lunkes til 37 C og helles i en bolle. Tilsett det grove rugmelet, smuldre gjær, salt, sukker og margarin. Deigen eltes smidig. Skrap ned fra kantene, strø mel over og la deigen få hvile i ca 10 min. Ha deigen på melet bakebord, og elt inn det fine rugmelet. Kjevle ut deigen tynt med en riflet kjevle til en stor leiv, og stikk ut runde kaker som er ca 20 cm i diameter. Bruker du glatt kjevle, må deigen prikkes med en gaffel. Stikk ut et hull i midten.
Bak ut alle kakene på en gang, og la dem ligge i rad på et bord. Legges på stekeplater og stekes i forvarmet ovn på 275 C i ca 8 - 10 min. Sett inn 2 plater av gangen. Når kakene på den øverste platen har blitt svakt lysebrune, bytt plass med nederste plate, og la stå til de er blitt harde og tørre.
Brødet skal oppbevares tørt, gjerne i stekeovnens varmeskap.
Velsmakende havrekjeks
Fremgangsmåte
Havregryn legges i en bolle.
Hell over melken og la grynene få svelle i ca 2 timer.
Margarin tilsette havregrynsmassen sammen med hornsalt. Ha i melet, og jobb med deigen til den blir fast.
Kjevl ut deigen til en tynn leiv på et bakebord strødd med kruskakli.
Stikk ut runde kaker ca 9 cm i diameter. Kakene legges på bakepapirkledde plater.
Stekes i forvarmet ovn ved 225 C i ca 8 - 10 min.
Her finner du flere deilige kjeks å bake
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Hvetekjeks
Fremgangsmåte
Bland mel, bakepulver, salt og sukker. Smuldre smøret i melblandingen. Ha sesamfrø i vannet og hell blandingen i melet.
Bland deigen raskt sammen, pakk den i plastfolie, og la den hvile 1 time i kjøleskap.
Kjevle deigen tynt ut. Stikk ut runde kaker, og legg dem på plater dekket av bakepapir. Prikkes lett med en gaffel.
Stekes midt i ovnenen som skal være forvarmet til 225 C i ca 8 min. Oppbevares i boks med tett lokk.
Her finner du flere deilige kjeks å bake
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Kavringer
Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett de øvrige ingrediensene. Elt deigen kraftig til den blir smidig. Dekk til bakebollen med plast, eller glasshåndkle, og la heve i 45 min.
Elt deigen og del den i 30 emner som rulles til boller. Stekes ved 200 C i forvarmet ovn ca 15 min. Avkjøles og deles i to med en skap kniv.
La kavringene tørke i varmeskap på 50 C i 2 timer. Oppbevares i boks med tett lokk.
Drikke som passer til denne oppskriften
Flatbrød
Fremgangsmåte
Bland alt melet på et bakebord, og lag en grop i det. Hell melken i gropen og jobb/elt deigen godt sammen til den blir smidig. Kjevle ut tynne leiver som stekes på takke.
Når brødene er avkjølt legges de i stabel med lett press på. Oppbevares tørt og kjølig.
Slik baker du potetlefser
Fremgangsmåte
- Oppskriften gir ca 8 lefser eller 24 lomper.
- Kok potetene med skallet på. Skrell og mos dem mens de er varme, dryss over salt under mosingen.
- Elt inn melet i potetmassen. Jo mindre mel, desto bedre smak og konsistens.
- Trill den ferdige deigen til en pølse som deles i like store emner.
- Kjevle ut hvert emne til en tynn leiv som stekes på takke.
- Holdes varme under glasshåndkle.
Tips: Har du ikke takke kan du steke lefsene eller lompene i en tørr stekepanne.
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Drikke som passer til denne oppskriften
Mørlefse
Fremgangsmåte
Visp sammen rømme, melk, sirup og sukker. Tilsett mel og bakepulver. Bland deigen lett, den skal være løs. Elt deigen lett på bakebord og trill den til en pølse som deles i 6 like store emner. Emnene kjevles til leiver med ca 25 cm i diameter.
Prikkes lett, og stekes gyldne på takke, eller midt i stekeovnen ved 230 C i 6 - 80 min. Serveres med smør, sukker og en god sirup.