Himmelsk bacon (Toucinho-do-céu) (Portugal)

Fremgangsmåte

Opphavsstedet til denne århundregamle desserten som i dag lages over hele Portugal blir intenst diskutert blant mathistorikere.

Historien bak navnet "Himmelsk bacon" er følgende historie: En nonne bestemte seg en dag for å lage en pudding. Hun glemte imidlertid melken og resultatet ble en ganske fast, brun dessert som liknet slående på et stykke bacon.

Smør en rund kakeform med løs bunn, 20 cm i diameter, helst teflonbelagt. Dryss med 1 ss sukker.

Kok opp sukker og vann i en kjele på sterk varme, og rør til sukkeret løser seg opp. La det koke til blandingen når det stadiet da den lar seg trekke ut i tynne tråder, det vil si at et kjøkkentermometer viser 110 C og at blandingen er svært tykk. Ta kjelen av varmen og la den avkjøle seg.

Pisk eggeplommene i en bolle med håndmikser på høy hastighet, til eggeplommene blir lyse og luftige. Hell den varme sukkerlaken opp i eggeplommene i en tynn stråle, mens du hele tiden pisker. Bland i malte mandler og kanel. Hell blandingen i en ren kjele på svak varme. Varm opp under omrøring i ca 5 minutter, til blandingen har tyknet litt, ikke la det koke. Fyll røren i bakeformen.

Stek kaken i ovnen ved 200 C i ca 10 minutter, til det ikke henger noe fast på prøvenålen du stikker ned i midten. Ta kaken ut av ovnen og la den stå i formen i ca 15 minutter. Løsne på kaken ved å føre en kniv langs kanten på formen. Legg kaken på et fat og dryss over resten av sukkeret og eventuelt de hakkede mandlene. Del kaken i spisser og server.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en festmiddag med kalkun midt i uka
Dagens rett
Kalkunbiff på risotto med tomatsalsa

By på en festmiddag med kalkun midt i uka

Med kalkunfilet får du et lettlaget festmåltid midt i uka. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her