Matkurs og vinkurs

Winemakers Dinner i Oslo 22. juni

Winemakers Dinner: Smak vellagret vin fra Bordeaux til en lekker 5-retter på Nedre Foss Gård
Foto: (mtoome)

Winemakers Dinner: Smak vellagret vin fra Bordeaux til en lekker 5-retter på Nedre Foss Gård

Siden du ikke får muligheten til å reise til Bordeaux i sommer, kan du på en kveld oppleve områdets legendariske viner, fra gode årganger og gode adresser, med fokus på de hvite vinene. Kjøkkensjefen på Nedre Foss Gård har komponert en lekker meny med som
Julie Helene Amundsen
01 Mai 2020 - 12:39

Bordeaux er et av verdens mest kjente vindistrikter, og området huser noen av de mest sagnomsuste vinene på markedet. Denne kvelden er det André Lurtons viner som står på menyen, og først og fremst produsentens hvite viner. Bordeaux er selvsagt aller mest kjent for sine røde viner, men det betyr ikke at de tørre hvitvinene er noe mindre spennende. Heller tvert om - for vi snakker om viner med et veldig godt lagringspotensial.

Det blir hele 6 deilige og ikke minst spennende viner fra Bordeaux. Til disse har kjøkkensjef Erlend Sætherø på Nedre Foss Gård komponert en svært så fristende meny. Sætherø har lang fartstid i bransjen og har lenge jobbet med det franske kjøkken. 

Jacques Lurton

Derfor blir det innertier når vintemaet denne kvelden er André Lurton. Denne franske vinmakeren var fram til han døde i fjor i en alder av 94 år, på mange måter kongen av Bordeaux. Han eide og driftet 7 vinhus i Bordeaux. Alle hvor kvalitet står høyt på prioriteringslisten. I dag er den hans barn som i stor grad eier gårdene, og det er hans sønn Jacques Lurton som drifter selskapet, og han er svært lidenskapelig når det kommer til vin. Den første vinen vi får smake denne kvelden er Château Bonnet Blanc fra André Lurtons hjemby Grezillac i Entre-deux-mers. 

Vi skal smake oss gjennom flere spennende vingårder som blant annet Château de Rochemorin som ligger i Pessac-Léognan-appellasjonen, bare noen kilometer fra Bordeaux' bykjerne. Her har det vært dyrket vin helt siden 1520, men det var først 1973 ar André Lurton tok over gården. De produserer i dag fire forskjellige viner. 

Château Couhins-Lurton

På menyen finner vi også en sjelden godsak fra Château Couhins-Lurton. De lager nemlig hvite viner av 100 prosent sauvignon blanc, noe som i dag fortsatt er ansett som en kuriositet i Bordeaux hvor de fleste hvitviner er en blanding av flere sorter. Det som gjør disse vinene interessante er den mineralske kompleksiteten de utvikler med tiden, og denne kvelden får du muligheten til å smake en fra 2014. Et morsomt fakta er at Château Couhins-Lurton produserte nesten kun røde viner frem til 1910. 

Det blir også rødt og hvitt fra Château La Louvière hvor sine vinmarker stammer helt tilbake til 1400-tallet. Gården har gjennom de siste århundrene hatt mange eiere, og det var i 1956 at André Lurton tok over driften. Navnet som er avledet av fransk for ulv, stammer fra den tiden hvor ulvene jaktet i området. 

Husk at du som medlem får rabatt på denne middag. Du blir medlem her. 

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern etter reglene staten har gitt. Det vil derfor bli noen endringer fra slik våre kurs er blitt gjennomført tidligere. Alle grupper vil sitte med 1 meters avstand mellom hver gjest. Du får kun sitte sammen med dem du har bestilt med. Det vil også bli lagt opp en bordplan, og alle gjester vil få tildelt sitteplasser på forhånd. Derfor er det viktig at de du vil sitte med bestiller sammen. På denne middagen vil det være langbord.

Endringer kan forekomme.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her