Matkurs og vinkurs

Winemakers Dinner i Oslo 22. juni

Winemakers Dinner: Smak vellagret vin fra Bordeaux til en lekker 5-retter på Nedre Foss Gård
Foto: (mtoome)

Winemakers Dinner: Smak vellagret vin fra Bordeaux til en lekker 5-retter på Nedre Foss Gård

Siden du ikke får muligheten til å reise til Bordeaux i sommer, kan du på en kveld oppleve områdets legendariske viner, fra gode årganger og gode adresser, med fokus på de hvite vinene. Kjøkkensjefen på Nedre Foss Gård har komponert en lekker meny med som
Julie Helene Amundsen
01 Mai 2020 - 12:39

Bordeaux er et av verdens mest kjente vindistrikter, og området huser noen av de mest sagnomsuste vinene på markedet. Denne kvelden er det André Lurtons viner som står på menyen, og først og fremst produsentens hvite viner. Bordeaux er selvsagt aller mest kjent for sine røde viner, men det betyr ikke at de tørre hvitvinene er noe mindre spennende. Heller tvert om - for vi snakker om viner med et veldig godt lagringspotensial.

Det blir hele 6 deilige og ikke minst spennende viner fra Bordeaux. Til disse har kjøkkensjef Erlend Sætherø på Nedre Foss Gård komponert en svært så fristende meny. Sætherø har lang fartstid i bransjen og har lenge jobbet med det franske kjøkken. 

Jacques Lurton

Derfor blir det innertier når vintemaet denne kvelden er André Lurton. Denne franske vinmakeren var fram til han døde i fjor i en alder av 94 år, på mange måter kongen av Bordeaux. Han eide og driftet 7 vinhus i Bordeaux. Alle hvor kvalitet står høyt på prioriteringslisten. I dag er den hans barn som i stor grad eier gårdene, og det er hans sønn Jacques Lurton som drifter selskapet, og han er svært lidenskapelig når det kommer til vin. Den første vinen vi får smake denne kvelden er Château Bonnet Blanc fra André Lurtons hjemby Grezillac i Entre-deux-mers. 

Vi skal smake oss gjennom flere spennende vingårder som blant annet Château de Rochemorin som ligger i Pessac-Léognan-appellasjonen, bare noen kilometer fra Bordeaux' bykjerne. Her har det vært dyrket vin helt siden 1520, men det var først 1973 ar André Lurton tok over gården. De produserer i dag fire forskjellige viner. 

Château Couhins-Lurton

På menyen finner vi også en sjelden godsak fra Château Couhins-Lurton. De lager nemlig hvite viner av 100 prosent sauvignon blanc, noe som i dag fortsatt er ansett som en kuriositet i Bordeaux hvor de fleste hvitviner er en blanding av flere sorter. Det som gjør disse vinene interessante er den mineralske kompleksiteten de utvikler med tiden, og denne kvelden får du muligheten til å smake en fra 2014. Et morsomt fakta er at Château Couhins-Lurton produserte nesten kun røde viner frem til 1910. 

Det blir også rødt og hvitt fra Château La Louvière hvor sine vinmarker stammer helt tilbake til 1400-tallet. Gården har gjennom de siste århundrene hatt mange eiere, og det var i 1956 at André Lurton tok over driften. Navnet som er avledet av fransk for ulv, stammer fra den tiden hvor ulvene jaktet i området. 

Husk at du som medlem får rabatt på denne middag. Du blir medlem her. 

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern etter reglene staten har gitt. Det vil derfor bli noen endringer fra slik våre kurs er blitt gjennomført tidligere. Alle grupper vil sitte med 1 meters avstand mellom hver gjest. Du får kun sitte sammen med dem du har bestilt med. Det vil også bli lagt opp en bordplan, og alle gjester vil få tildelt sitteplasser på forhånd. Derfor er det viktig at de du vil sitte med bestiller sammen. På denne middagen vil det være langbord.

Endringer kan forekomme.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her