Ch. La Louvière 2014 er allerede fem år, men fortsatt ung med de klassiske tonene av bakt paprika som sauvignon blanc får etter noen år, godt blandet med semillondruens fedme og honningtoner samt kompleksitet fra eikemodningen og selvsagt vokststedet. Som er Pessac-Léognans dype grusjordsmonn med innslag av kalkstein.
Glem kattepiss og asparges som sauvignon blanc-viner fra andre steder kan dufte av, det har aldri vært kjennetegnet til denne vinen som heller aldri nytes i sin pureste ungdom.
Den tar ett år på å bli ferdig fra vinkjelleren, inkludert 10 måneder i eik hvorav en tredel ny, og så får den hvile et par-tre år i flaske før den er klar.
Se alle årgangene av La Louviere som er testet opp gjennom årene
Renommeet til den hvite vinen fra Louvière-slottet skal gå tilbake til 1600-tallets Canada. Den finnes også i en enda mer lagringsdyktig rød utgave. Siden 1965 er slottet i Lurton-familiens eie – som for en måned siden mistet sitt overhode, André Lurton. Han ble 94 år og var aktiv langt opp i 80-årene.
Her kan du lese mer om denne energiske mannen
Og han får æren for å ha skapt appellasjonen Pessac-Léognan, et arbeid som startet med kjøpet av La Louvière og ble kronet med hell i 1987.
Av hans sju barn som alle er i vinrelatert virksomhet, er det sønnen Jacques Lurton som overtar som øverste leder for Vignobles André Lurton. Selskapet besitter teller intet mindre enn 600 hektar i Bordeaux fordelt på en rekke vinslott.
Her kan du lese om de ulike slottene
Mesteparten av disse tilhører Ch. Bonnet som han overtok ansvaret for i 1953 og hvor han også bodde til sin død. Vinene herfra har utviklet seg til en gedigen suksess, også her til lands.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....