Langt utenfor allfarvei passer ikke bedre noe annet sted enn for Ongajoksetra. For å komme dit, må du svinge av E6 et par mil sør for Alta og følge elva oppover. Tre hjemmesnekrede bruer senere er du fremme.
Midt inne skogen finner du Ongajok, ei stor og flott seter med åtte hytter samlet på tunet. Blant hyttene står den vedfyrte badestampen klar, sommer som vinter, med fri utsikt til midnattssol og nordlys. Men Ongajoksetra er mest kjent for sitt gode kjøkken.
Kombinasjonen storslått natur, ypperlig service og en meny basert på lokale råvarer trekker til seg både celebre gjester og bedriftsgrupper.
- Folk kommer ikke helt opp til Ongajoksetra for å spise et middelmådig måltid. Vi ønsker å gi en matopplevelse av de sjeldne, et måltid som huskes, forteller Espen.
- Vi har verdens beste spiskammers rett utenfor døra og har god tilgang på rype, rein, elg, fisk, sopp og bær, sier han.
Reinen kjøpes selvsagt fra reineieren, og under elgjakta får de levert kjøttet direkte fra jegerne. Fisken får de fra Lakselv, der et par unge fiskere driver økologisk oppdrett. Sopp og bær finnes overalt i nærområdet. Poteter og grønnsaker får de fra lokale bønder.
På kjøkkenet er det ingen enkle snarveier - her gjøres alt fra grunnen av. Fra partering av elg og rein til hjemmelagde pølser og bacon. Tradisjonelle råvarer blir brukt på nye og spennende måter, og inspirasjon er gjerne hentet fra det store utland. Men fokus er alltid på de genuine og naturlige smakene, og denne filosofien preger all matlaging.
- Man bommer hvis man prøver å gjemme bort så gode og ferske råvarer - her prøver vi heller å fremheve dem, forteller Espen.
Derfor unngås kraftige og dominerende sauser, og det satses heller på å få frem den ekte villmarkssmaken. Espen mener at salt og pepper holder i massevis for reinkjøtt, som da virkelig får komme til sin rett og spille førstefiolin i måltidet.
- Selv gjester som prøver å teste oss ved å spørre etter en uvanlig cognac får som oftest akkurat det de spør etter, og det er jo litt artig, humrer Espen.
- Selv når det er fullt hus, føler vi bare at vi har det travelt. Og når det er rolig på setra, lever vi helt fritt, forteller de.
Flott natur og rikt dyreliv gir ypperlig mulighet til å ta med gjester ut i naturen, og på høsten er båtturer, jakt og fiske populært.
- Det varierte turterrenget er en opplevelse, og her slipper du å gå i kø. Vi drar også på skogsturer med gjestene og koker kaffe og lager mat rundt bålet. Der sitter vi gjerne i timevis og løser verdensproblemer, forteller vertskapet.
Her gjøres gjerne det lille ekstra for at folk skal trives godt. Fra råvarer og tilberedning av mat til god service og fantastiske naturopplevelser.
- Fornøyde gjester gir overskudd og arbeidsglede, og er en god investering i fremtiden, konkluderer Espen.
Og når gjestene forlater setra, skriver de gjerne noen ord i gjesteboka.
"What an experience!", står det med Frederick Forsyths sirlige skrift - og vi sier oss hjertens enige.
FORRETTER
Tekst og foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen
Varmrøkt gåsebryst med gulrotpuré og blåbærsaus
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Gravet rypebryst med sennepsaus og syltede grønnsaker
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
Rosastekt reinsdyrsfilet med viltsaus, hasselback-potet, blomkåltimbal og smørdampet brokkoli og gulrot
Fremgangsmåte
Se alt det gode du kan lage av reinskav og andre stykningsdeler av reinsdyr
Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her
Alle fakta om rein og hvilke deler av dyret du bruker til hva
Les om det fantastiske reinkjøttet her
Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene
Her finner du deilige retter med vilt
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
Indrefilet av elg med nøttepoteter, brokkolitimbal og viltsaus
Fremgangsmåte
Her finner du mange oppskrifter med elg
Her finner du deilige retter med vilt
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Marinerte multebær med brunsukkerrømme
Fremgangsmåte
- Kok opp vann, sukker, stjerneanis, nellikspiker og kanel. La laken småkoke til den begynner å tykne. Kok inn til ca halv mengde. Varm multebærene i laken, men pass på så de ikke koker!
- Smelt sukker på høy varme og drypp dekorative knekk på bakepapir. Pisk brunsukker inn i rømmen.
- Multene kan gjerne serveres lun, men hvis du lager desserten på forhånd, smaker den også utmerket kald.
- Anrett multene og rømmen i skåler med et lite dryss brunt sukker og knekk.
- Multebær er noe av det beste høsten har å by på, og nyrørte multer er en lettvint delikatesse. Hvis du har lyst til å prøve noe nytt, eller har noen multer liggende i fryseren, er dette en spennende variasjon å teste ut.
- Sukkerrømmen har den særegne smaken av brunt sukker, og balanserer fint smaken av de marinerte multene.
Flere deilige desserter med multer
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
Ostekake med tyttebærsaus
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
87 POENG