Mat
Fyll opp kjøkkenskapet med dette
Foto: (AndreyGorulko)

Fyll opp kjøkkenskapet med dette

Bønner og linser er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer, og i tillegg er det svært billig mat. Vi gir deg de gode oppskriftene.
10 Januar 2018 - 10:00

Bønner og linser er flotte produkter til å kombinere med grønnsaker enten som en rett for seg eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.

Se alle oppskriftene med bønner

Og her alle oppskriftene med linser

I mange land er bønner og linser en like stor del av hverdagskosten som poteter er for oss. De er dessuten proppfulle av ting som vi har godt av og så smaker de jo himmelsk.

Bønner, linser og erter er alle belgfrukter og har det høye innholdet av protein, karbohydrater, B-vitaminer og jern, til felles. Samt lite fett. De er derfor veldig gode proteinkilder i et kjøttfritt kosthold. 

Bønner
Bønner er modne frø av belgvekster og finnes i et utrolig stort antall varianter, størrelser og farger. Selv om mange typer bønner nå kommer i hermetisk ferdigkokt utgave, er det vanligste å bruke tørkede bønner. De må bløtlegges over natten og kokes en god halvtime før de spises. Kokevannet skal ikke brukes. 

Linser
Grunnen til at linser er så lette å bruke, er at du ikke behøver bløtlegge dem før de kokes, men ved å la dem ligge i vann i en times tid, reduseres koketiden. De grønnbrune linsene er de vanligste, og puy-linsene er de mest smakfulle, men det er også mulig å få tak i røde og gule linser som er mer typisk for det asiatiske kjøkken.

Kikerter
Kikerter er blitt et veldig populært alternativ til bønner og linser, og ikke minst har de fått en helt annen posisjon i våre nye importerte matvaner enn de hjemlige ertene. For kikerter vokser i mye varmere strøk enn vårt klima, hvor de utgjør en viktig del av kosten. Kikerter må bløtlegges over natten og minst 6 timer før koking. Ikke uventet er ferdigkokte kikerter blitt et foretrukket alternativ, men de nykokte er selvsagt aller best. 

På de neste sidene finner du fristende oppskrifter med bønner, linser og kikerter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her