Ukens vin
Rosa og rødt kupp fra Provence

Rosa og rødt kupp fra Provence

Ukens viner er sjeldent elegante i prissjiktet rundt 150 kroner. Den ene har dessuten et veldig godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2016 - 14:24

 

 

Ch. Mascaronne Quat’ Saisons Rose 2015 er en svært delikat rosé med fine blomstertoner, syrlig rips og et lett jordsmonnspreg. I munnen har den veldig god frukt, er tvers gjennom delikat, men også med god vekt. En svært god matvin som også tåler litt krydder og utfordringer i maten.

 

Provence er langt mer kjent for sine roséviner enn sine rødviner. Ch. Mascaronne lager ikke bare en super rose, men også en solid rødvin. Ch. Mascaronne Fazioli Rouge 2012 er en fyldig og elegant rødvin som skapt for gode retter av lam eller også storfe. Den passer svært godt til litt mer forseggjorte grillretter. Ikke minst lagrer denne vinen utrolig godt. For to år siden var det 2005 som var i salg og den var svært overbevisende. Riktignok mer moden enn 2012 er nå, men den holder i minst seks år til. Trolig mye lengre.

Begge disse vinene er uttrykk for et terroir som kanskje ikke får helt den anerkjennelsen det fortjener, i hvert fall ikke når vi snakker om vin for lagring. Provence har riktignok mer enn nok av sol, høye temperaturer og lite nedbør i vekstsesongen, noe som er en utfordring når du skal lage viner med god friskhet. Men kombinasjonen av et kalkholdig skrint og steinete jordsmonn, veldig god ventilasjon fra havet og en relativt høy beliggenhet i landskapet gjør at druene ikke blir solbrente og får tilstrekkelig med avkjøling om natten.

Denne delen av Frankrike har noen skjulte perler

Produsenten er en skikkelig doldis, for Tom Bove er mannen som sørget for at vinene til Miraval fikk et solid kvalitetsløft takket være nitid restaurering av den gamle ærverdige eiendommen. I dag er disse vinene mest kjent fordi dagens slottseiere heter Angelina Jolie og Brad Pitt.

Slik smaker Miraval-roséen

Da La Mascaronne ble lagt ut for salg i 1999 overtok Tom den sterkt vanskjøttete eiendommen. Etter det har også vinene herfra fått mye oppmerksomhet på grunn av sin kvalitet. I fjor kjøpte han naboeiendommen Domaine La Bernarde som også representerer et stykke arbeid. Den tidligere marineoffiseren har åpenbart bestemt seg for å gjenopplive Provences rike vinarv. Han behøver neppe ta opp banklån for å gjennomføre sitt livsprosjekt all den tid «Brangelina» betalte 60 millioner dollar for Miraval i 2012.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Ch. La Mascaronne
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Provence
    Pris:
    319.90 kr
    Varenummer:
    9240901
    87 POENG
    Ch. La Mascaronne
  • Produsent:
    Ch. La Mascaronne
    Utvalg:
    Bestillingsutvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Provence
    Pris:
    159.30 kr
    Varenummer:
    9240801
    87 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her