Ukens vin
Det spørs om du klarer å holde fingrene unna disse vinene

Det spørs om du klarer å holde fingrene unna disse vinene

Disse rieslingene er fortsatt noen av de rimeligste og beste kjøpene i sine respektive kategorier og supre kjellerkandidater. Og jammen har de ikke fått følge av en herlig pinot noir.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2017 - 14:06

Kombinasjonen av en topp produsent med like topp årgang, kan ikke bli noe annet en fest. Når prisene i tillegg er blant de gunstigste på markedet, er det duket for stort kalas. Det er Rheinhessen-produsenten Geil og 2015 det er snakk om. Deres «estateriesling» Geil Riesling Trocken 2015 er en lekkerbisken til 149 kroner.

Som fungerer aldeles utmerket til de fleste anledninger hvor du ønsker en hvitvin med stor friskhet og nok fylde til å følge mat. Den takler selvsagt ikke de aller sterkeste rettene, men da har Geil andre kort i ermet. Som den strålende Geil Bechtheimer Riesling Spätlese Feinherb 2015.

Har du angst for restsukker (noe som det overhodet ikke er noen grunn for med så høye syrenivåer som her), er Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2015 løsningen. I denne årgangen overbeviser den stort og puster 2013-utgaven i nakken. Imponerende kvalitet for pengene.

Det byr Geil på også på toppnivå med sin Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2015. Den overgår seg selv med stor konsentrasjon og flott fasthet fra frukten og syren. Dette er snadder for kjelleren. Den tåler minst 10 år.

Disse vinene var altså helt på topp i 2013-årgang også

Her snakker vi dessuten om grand cru-kvalitet selv om vinmarken ikke har en slik offisiell status. I Rheinhessen finnes mange hundre enkeltvinmarker som kan sammenlignes med franske lieu-dit. Bechtheim og Geyersberg ligger midt mellom VDP-klassifiserte byer som Westhofen og Nierstein, og dermed i den sørlige delen av det gigantiske området Rheinhessen. Geyersberg finnes det dessuten flere av siden det rett og slett betyr ravnberg. Det som ligger i Bechtheim er registrert siden år 1500 og kjennetegnes av kalkholdig jordsmonn og er sørøstvendt. Et godt utgangspunkt for en god vin.

 

Er du i boksmodus har Geil faktisk to forskjellige å by på. Min favoritt er utvilsomt den tørreste, Geil Riesling Trocken 2016 som nå er i fersk men allerede drikkeklar 2016-årgang er perfekt timet for vårlige sysler som heldigvis ikke er for langt unna. Den halvtørre utgaven Geil Riesling 2016 er litt for bløt for min smak, men like fullt en god vin som passer til hverdagssushi eller lettere retter.

Nytt av i år i hvert fall for meg, er Geil Behctheimer -S- Pinot Noir 2014 som i motsetning til veldig mange andre tyske pinot noir-er er veldig forsiktig eiket, etter bare noen måneder i brukt fransk eik for deler av vinen. Det gjør den til en veldig harmonisk frisk og fruktdreven pinot noir som også har fin jordsmonnskarakter. Topp til gode retter med lam, lyst kjøtt eller også kraftig torsk, gjerne med bacon.

Geil har også gode løsninger for slikkmunner. Geil Riesling Kabinett 2015 og Geil Rieslaner Beerenauslese 2015 er begge funn til prisen. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her