Drikke
Løp-og-kjøp-viner

Løp-og-kjøp-viner

Disse rieslingene er noen veritable kupp. Du får ekstra mye vin for en liten penge.
Aase E. Jacobsen
30 April 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For det første byr Geil Riesling Trocken 2013 (12316)på superb kvalitet for pengene. Den er elegant og fyldig i frukten med god syre og tydelig jordsmonnskarakter. En super matvin til retter som trenger både frukt og syre – og det har den mye av – som røykelaks og saftig kylling. Den har kvaliteter som du normalt må betale fire tiere mer for.

Ekstra gode druer

Legger du på 40 kroner, får du dens storebror, Geil Bechtheimer Riesling S 2013 (12317), som er et godt hakk opp i kvalitet. Selv om den rent formelt «bare» er på neste kvalitetsnivå, såkalt ortswein, det samme som franskmennene kaller village (kommune), forteller innholdet noe annet. Og ganske riktig har produsenten fylt opp med druer av ekstra høy kvalitet fra vinmarker i Bechtheim (Rheinhessen) hvor Weingut Oekonomierat Johann Geil holder til.

2013 var nemlig et utfordrende år, med blant annet svært lave avlinger. Så i stedet for å lage alle sine tre toppviner, fra enkeltvinmarker, i 2013, valgte Geil å la druene som normalt skulle blitt til Hasensprung, inngå i miksen for Bechtheimer – S. Dermed får denne vinen et ekstra løft som også lar seg smake. Den er kvalitets- og stilmessig på nivå med Geil Bechtheimer Hasensprung Riesling Spätlese Trocken 2012 (12319) siden den har den samme runde og «fete» fruktigheten som er typisk for riesling fra leirholdig jord.

Måtte temme syrene

Geils etter min mening aller beste vin, Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Spätlese Trocken 2012 (12318), kommer fra en vinmark med kalkholdig jordsmonn og er derfor en slankere men likevel svært kraftfull vin. Denne er nå utsolgt, men kommer inn i 2013-utgave senere i vår.

Også i deres enkleste riesling inngår druer fra toppvinmarkene, men da primært fra de yngste vinplantene. Det som ellers kjennetegner 2013 er et svært høyt syrenivå, og spesielt mye tartarsyre, som bidrar med bittertoner. For å dempe dette preget valgte produsenten å la vinen gjennomgå delvis malolaktisk gjæring.

Denne, som omdanner den skarpe eplesyren til den bløtere melkesyren, følger etter alkoholgjæringen og er noe man generelt unngår for hvitvin, og alltid for riesling. Men i 2013 ble det vurdert som nødvendig for denne produsentens «gutsriesling». Bechtheimer – S er laget på vanlig måte hvilket også innebærer skallkontakt under gjæringen og fem måneder på bunnfallet.

Også søtvin

Geil har også en søt vin å by norske forbrukere. Geil Bechtheimer Geyersberg Rieslaner Beerenauslese 2011 (33435)er laget av den noe uvanlige druen rieslaner som er en krysning av riesling og sylvaner og som er utviklet for å tiltrekke seg edelråte (botrytis). Denne BA-en som kommer fra kalkholdig jordsmonn, er fruktig og frisk med flott fylde og et godt potensial - og et usedvanlig godt kjøp som sine «brødre».

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her