Drikke
Løp-og-kjøp-viner

Løp-og-kjøp-viner

Disse rieslingene er noen veritable kupp. Du får ekstra mye vin for en liten penge.
Aase E. Jacobsen
30 April 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For det første byr Geil Riesling Trocken 2013 (12316)på superb kvalitet for pengene. Den er elegant og fyldig i frukten med god syre og tydelig jordsmonnskarakter. En super matvin til retter som trenger både frukt og syre – og det har den mye av – som røykelaks og saftig kylling. Den har kvaliteter som du normalt må betale fire tiere mer for.

Ekstra gode druer

Legger du på 40 kroner, får du dens storebror, Geil Bechtheimer Riesling S 2013 (12317), som er et godt hakk opp i kvalitet. Selv om den rent formelt «bare» er på neste kvalitetsnivå, såkalt ortswein, det samme som franskmennene kaller village (kommune), forteller innholdet noe annet. Og ganske riktig har produsenten fylt opp med druer av ekstra høy kvalitet fra vinmarker i Bechtheim (Rheinhessen) hvor Weingut Oekonomierat Johann Geil holder til.

2013 var nemlig et utfordrende år, med blant annet svært lave avlinger. Så i stedet for å lage alle sine tre toppviner, fra enkeltvinmarker, i 2013, valgte Geil å la druene som normalt skulle blitt til Hasensprung, inngå i miksen for Bechtheimer – S. Dermed får denne vinen et ekstra løft som også lar seg smake. Den er kvalitets- og stilmessig på nivå med Geil Bechtheimer Hasensprung Riesling Spätlese Trocken 2012 (12319) siden den har den samme runde og «fete» fruktigheten som er typisk for riesling fra leirholdig jord.

Måtte temme syrene

Geils etter min mening aller beste vin, Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Spätlese Trocken 2012 (12318), kommer fra en vinmark med kalkholdig jordsmonn og er derfor en slankere men likevel svært kraftfull vin. Denne er nå utsolgt, men kommer inn i 2013-utgave senere i vår.

Også i deres enkleste riesling inngår druer fra toppvinmarkene, men da primært fra de yngste vinplantene. Det som ellers kjennetegner 2013 er et svært høyt syrenivå, og spesielt mye tartarsyre, som bidrar med bittertoner. For å dempe dette preget valgte produsenten å la vinen gjennomgå delvis malolaktisk gjæring.

Denne, som omdanner den skarpe eplesyren til den bløtere melkesyren, følger etter alkoholgjæringen og er noe man generelt unngår for hvitvin, og alltid for riesling. Men i 2013 ble det vurdert som nødvendig for denne produsentens «gutsriesling». Bechtheimer – S er laget på vanlig måte hvilket også innebærer skallkontakt under gjæringen og fem måneder på bunnfallet.

Også søtvin

Geil har også en søt vin å by norske forbrukere. Geil Bechtheimer Geyersberg Rieslaner Beerenauslese 2011 (33435)er laget av den noe uvanlige druen rieslaner som er en krysning av riesling og sylvaner og som er utviklet for å tiltrekke seg edelråte (botrytis). Denne BA-en som kommer fra kalkholdig jordsmonn, er fruktig og frisk med flott fylde og et godt potensial - og et usedvanlig godt kjøp som sine «brødre».

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her