Ukens vin
Knallkjøp fra solkysten

Knallkjøp fra solkysten

Disse vinene er laget av en drue som sjelden oppnår mye omtale. Det er det slutt på med heretter.
Aase E. Jacobsen
14 Oktober 2016 - 12:41

Bobal har du kanskje hørt om, men ikke reflektert så mye over. Grunnen er nok at den for det meste lever et anonymt liv i form av enkle masseproduserte viner fra Utiel-Requena rett inn i landet for Valencia hvor den er dominerende drue.

Trenger stramme tøyler 

Bobaldruer.

Faktisk dekker bobal 90.000 hektar og var i 2004 den tredje mest plantete sorten i hele Spania. Når det legges til at den i utgangspunktet er svært produktiv, er det lett å forstå at mye av vinen som lages ikke er spesielt god.  

Men kvalitetsorienterte produsenter som Bodegas Mustiguillo har løftet denne druen ut av anonymiteten og inn i en form som til fulle demonstrerer dens potensial.

Og det fortjener den, for bobal har røtter i denne delen av «solkysten» tilbake til minst 1400-tallet.

Bod. Mustiguillo Mestizaje Vino de Pago 2014 er en smaksbombe av en vin med stor mykhet og parfymert frukt, fin syre og et pent tanninbitt. En herlig vin som også har fast plass i rundt 100 polutsalg. Og som byr på usedvanlig mye vin for pengene.  

Øko og gamle vinstokker 

Mestizaje er spansk for mestis, altså blandet rase,  eller smeltedigel og peker på det faktum at den lokale druen bobal har fått hjelp av druer fra andre kulturer. Det er likevel bobal som dominerer. I Finca Terrerazo Vino de Pago 2014 fra samme produsent gjør bobal jobben alene, og dette er virkelig imponerende saker. Den er dypere og mer konsentrert med bedre syre- og tanninstruktur. Mens lillebroren smaker fortreffelig nå, er denne godt egnet for lagring i minst 10 år.

 

Bobaldruematerialet til begge vinene kommer fra buskbeskjærte vinplanter. De er plantet fra 1945-1970 i høytliggende vinmarker (800 m.o.h.) som har et kalkholdig jordsmonn. Mustiguillo vanner ikke vinmarkene og jobber ellers økologisk i både vinmarker og vinkjeller.

Spansk grand cru

Mustiguillo er en relativt stor eiendom på 126 hektar i ett eneste stykke, men fordelt på korn, mandler og mange forskjellige druesorter. Hvorav bobal er viktigst.

Mustiguillo tilhører gruppen Grandes Pagos de España som oppstod i Castilla La Mancha i 2000 som en motvekt mot masseproduksjon. Målet var å få fram vingårder hvis potensial var glemt eller uutnyttet gjennom en satsing på enkeltvinmarksviner, vino de pago, etter det franske cru-systemet. I dag teller organisasjonen 30 produsenter over hele Spania.

Fra El Terrerazo.

 

Mustiguillo lager tre vino de pago-er, hvorav altså to er å få i Norge. Så til tross for at Mestizaje også er en vino de pago, koster den mye mindre enn andre i denne kategorien. 

De lager også Risky Grapes La Traca Bobal 2014 som er et sideprosjekt. Denne herlige vinen er i 2014 laget av bobal alene og kommer fra en vinmark utenfor El Terrerazo Vino de Pago-området.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her