Ukens kake
Slik lages bestemors favorittdessert

Slik lages bestemors favorittdessert

Alt var bedre under krigen, synger Ole Paus. Men fruktsuppe måtte de fleste vente med til etter krigen. Og nå er denne desserten bare et vagt minne. Derfor er det på tide å reintrodusere den.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2016 - 13:34

 Dessert av tørket frukt er kommet helt bort fra den moderne norske menyen. I dag forbindes sviskegrøt og fruktsuppe med den utdøende generasjonen. Men så sent som på 60-tallet var dette fast dessert minst en gang i uka i vinterhalvåret. Den gangen var frisk frukt luksus - appelsiner til jul og påske, en banan i ny og ne, i tillegg til de stadig mer skrukkete eplene. 

Med et slikt utgangspunkt er det lett å forstå at tørket frukt spilte en annen rolle enn i dag. Når det er sagt, er tilgangen på forskjellige typer tørket frukt mye større i dag enn den gang. Og en god gammeldags fruktsuppe vil føles riktig så eksotisk. 

En fruktsuppe kan dessuten serveres både kald, lun og varm. I stedet for krem kan du ha en skje iskrem oppi. 

Se andre gode oppskrifter med tørket frukt 

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev 

God gammeldags fruktsuppe

God gammeldags fruktsuppe

Fremgangsmåte

Suppe:
Skyll frukten. Hvis den er veldig hard, kan du bløtlegge den en halv time. Skjær den i biter a 1x1 cm. Kok opp vannet, ha i fruktbitene og la koke lett i 10 minutter. Rør ut potetmelet i litt kaldt vann. Pisk dette inn i suppen. Kok opp og smak til med sitronsaft. Avkjøl. 
 
Kremtopp:
Pisk mascarpone eller seterrømme med sitron og vaniljesukker til en fast krem. 
 
Servering:
Kjør suppen i blender eller bruk stavmikser for helt glatt konsistens. Fordel i suppeskåler og legg en klatt med krem på toppen. Pynt gjerne med tørket blomster el. l.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her