For mange er selv mezcal mer enn dristig nok. Men det henger nok sammen med fordommer skapt av myter eller dårlige bekjentskaper. Den type håndverksmezcal som bartendere over hele verden omfavner er av et helt annet kaliber. I denne drinken er det brukt et relativt nytt merke, i hvert fall på det norske markedet. Men likefullt en mezcal som er laget slik mezcal er blitt til gjennom århundrer.
Les mer om hva som skiller mezcal fra tequila
Atenco Mezcal er laget av 100 prosent agave – for øvrig økologisk dyrket – som bakes i dype groper fylt med oppvarmete steiner. På toppen legges bananblader. Selve prosessen tar 3-5 dager. Det er en veldig tradisjonell måte å tilberede også mat på i Sør-Amerika. Den bakte agaven blir deretter most i en tahona som er en stor rund stein som dras rundt ved hjelp av hestekraft.
Her kan du lese mer om denne type håndverksmessige framstillingsmåte
Massen spontangjæres deretter i 1-3 uker. Og destilleres så to ganger i 300 liter kopperpanner og overføres til ståltanker for modning. Mezcalen tappes i flasker laget av resirkulert materiale. Alt dette skjer i San Juan del Rio i Oaxaca, Mexico, en landsby som ligger ved 1500 meters høyde og som har lange mezcaltradisjoner.
Du kan selvsagt bruke din favorittmezcal eller også tequila i denne drinken, men den bør være av den fruktige hvite eller lyse typen.
Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev