Ukens drink
Denne kan bli skikkelig sterk

Denne kan bli skikkelig sterk

Det er ikke først og fremst alkoholen som gjør denne berømte øldrinken sterk, men mengden pepper.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2015 - 17:39

Siden vår faste bartender Chris Grøtvedt, til daglig barsjef på The Thief i Oslo, liker sterkt krydret mat, vil han også at michelada-en han lager skal være det.

Michelada er en veldig enkel ølbasert drink, tilsatt krydder for en mer spicy smak. -Vanligvis lager man en miks av Worchestershire eller soya, chili, Tabasco, salt og pepper, litt som til en bloody mary og tilsetter sammen med ølet. Det finnes flere varianter og mange tilsetter også tomatjuice eller clamato for en mer fyldig smak, forteller Chris.

Kan bli dødelig sterk

Clamato er en blanding av tomatjuice, krydder og skalldyrkraft! Et produkt som stort sett bare brukes i drinker i USA, Canada og Mexico.

Styrken i en michelada kommer fra peppersausen som jo finnes i en rekke utgaver. Noen er virkelig brennende sterke. Om du synes Tabasco er sterk, bør du slutte å lese nå, for den scorer bare 2500-5000 Scoville-grader. Dette er den internasjonale skalaen for å måle styrke (mengde capsaicin). Maks her er 16 millioner.

Her kan du lære mye mer om chili og styrke

Amerikanske Gardner Resources har isolert capsaicin-krystaller og deres Blair’s 16 million Reserve har derfor verdensrekorden. Nest sterkest er Blair's 2005 Halloween Reserve med 13,5 millioner grader, men heller ikke den er en saus. Bare dødelig sterk.  Derfor er emballasjen utstyrt med dødningehode,

Det er også verdens sterkeste flytende pepperekstrakt, The Source fra Original Juan Specialty Foods. Den holder 7 millioner Scoville-grader. Alt ifølge Chiliworld.com sin oversikt.

Egentlig en tørsteslukker

Chris har valgt Tabasco i sin michelada-oppskrift. Har du lyst å tøffe deg, kan du gå for en habanerosaus, de ligger på det dobbelte og litt til av Tabasco. Men det er flere måter å gjøre en michelada ekstra hot på.

Chris har valgt å dyppe glasset i nykvernet pepper i tillegg til salt, for ekstra kick. Hvis det blir for mye for deg kan du selvsagt gå for saltet alene. Trenger du mer alkoholstyrke, foreslår han en shot med tequila eller mezcal.

Michelada er en drink skapt for helt andre temperaturer enn de norske. Populær som den er i hele Karibia. Men krydder skaper også varme. Det er du garantert med denne drinken. Og det kan hende at du må ha litt «rent» øl å leske deg med etterpå.

Favoritt til meksikansk mat

Chris forteller at dette er hans førstevalg når han besøker et av sine favorittsteder i London, El Camion: –Dette er en meksikansk restaurant i Soho hvor bransjen ofte møtes både før og etter jobb for en matbit, en cerveza og en tequila eller en mezcal. Eller min favoritt ved siden av min quesadilla eller burrito – nemlig stedets michelada.

Hvem som laget drinken første gangen vet heller ikke Chris: -Bakgrunnen for drinken er uviss, men en av historiene tilhører Michel Ésper ved Club Deportivo Potosino i San Luis Potosi i Mexico. Michel pleide å spørre etter øl med salt, lime, is og et sugerør – som en øllimonade. Det ble kalt Michel’s lemonade og ble etter hvert etterspurt av andre gjester. Med tiden forkortet navnet seg til michelada og andre krydder ble valgt til drinken.

Michelada

Michelada

Fremgangsmåte

Fukt toppen av en glass med en lime. Dypp det i salt eller en blanding av salt- og grovkvernet pepper eller andre kryddertyper du liker. Gi glasset et lite knips for å bli kvitt overflødig salt/krydder. Fyll med isbiter. Tilsett så mye kryddermiks du tror du tåler. Hell over øl. Legg en limebåt oppi.

Kryddermiks:
1 klype salt
1 klype cayennepepper
15 cl limejuice
2 dråper Tabasco
2 dæsjer Worcestershiresaus
1 klype grovkvernet svart pepper

Bland alt godt og doser i drinken etter smak.

Tips1:
Tilsett 2 cl tequila eller mezcal for ekstra punch.

Tips2:
Lag større blanding av spice mix – den er god til matlaging

Tips3:
Test ulike krydder. Sellerisalt er å anbefale. Da nærmer du deg bloody mary.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

 

 

 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her