-En flott markedføring av hva Norge og ikke minst Nord-Norge kan by på, sier styreleder Geir Solheim i Arktisk Meny.
Europakonferansen i regi av HSMAI blir arrangert årlig og ble i år arrangert sammen med HSMAI Tysklands årskonferanse. HSMAI er reiselivets forum for kompetanseutvikling.
Organisasjonen har om lag 1300 medlemmer bare i Norge og har som formål å være et forum for faglig utvikling innen salg, markedsføring og ledelse. Den europeiske delen av organisasjonen ledes fra Norge av generalsekretær Ingunn Hofseth.
Etter snart to års drift består Arktisk Meny av et nettverk med over 40 entusiastiske serveringsbedrifter i Nord-Norge. Deltakerne har som mål å benytte tradisjonelle og nye matretter, basert på nordnorske råvarer og produkter, i serveringen og i markedsføringen av Nord-Norge som reisemål.
-Samtidig ønsker vi å markedsføre lokale råvarer, produkter og bedrifter i landsdelen. Formålet er å tilby gjestene matkultur og opplevelser i tillegg til utmerkede råvarer på menyen, sier Geir Solheim.
Et Arktisk Meny spisested kan du besøke fra Mosjøen i sør, via Svalbard i nord og til Kirkenes i øst. Alle kategorier spisesteder deltar. Utgangspunktet er en genuin interesse for økt bruk av nordnorske råvarer og retter på menyen.
Kilde og foto: Moe Media
Her følger noen oppskrifter med nord-norsk tilsnitt:
Du finner flere oppskrifter i Apéritifs Kokebok.
Skrei med nøtter og trøffelsmør
Fremgangsmåte
Legg fisken i en smurt ildfast form, pensle den med smeltet smør og dryss over hakkede nøtter og mandler. Stek den ca 12 minutter i stekeovn ved 150 grader.
Ha litt smør i en gryte og surr spinaten til den blir myk. Dryss over litt salt, pepper og muskatnøtt.
Bland sammen mykt smør, trøfler, trøffeljuice og smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Anrett fisken på en seng av spinat og fordel litt trøffelsmør på toppen. Server straks. Brød eller toast som tilbehør.
Denne retten er inspirert av måten Ferdy Debecker, Belgia, tilbereder skrei. Han fikk 3. plass i Bocuse d'Or 1999.
Tips:
Trøfler er sesongvare, men finnes i konservert form. Selvsagt ikke like intens rent smaksmessig som ferskvare, men et alternativ. De hvite Alba-trøflene er de mest eksklusive og delikate, mens de svarte er kraftigere og mer jordlige.
Tips:
Bruker du trøffelolje, er det en smakstilsetning og ikke en erstatning for trøffeljuice. Den er mer som en ferskvare og inneholder kun trøfler og salt, mens oljen er tilført trøffelaromaer. Følg bruksanbefalingen for det enkelte produkt.
Tips:
For en helnorsk smaksopplevelse, kan du bruke olje av trøffeltang. Det gir en helt fantastisk trøffellignende aroma.
Eller bløte tørket trøffeltang i vann og lage din egen trøffeljuice.
Har du lyst til å lage en annen rett med skrei byr vi på mange
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
Fersk skrei, lever og rogn med persillesaus
Fremgangsmåte
Koking av lever:
Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett dras av. Ikke få panikk hvis du finner små makker i hinnene på leveren. De er helt ufarlige! Leveren skjæres i biter som legges i en kasserolle med løk skåret i syltynne skiver sammen med 2 ts salt, 1 ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.
La leveren ligge og trekke ved svak varme i 15-20 minutter avhengig av hvor store bitene er. Den må ikke koke, da blir den tørr og seig.
Koking av rogn:
Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under koking. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskje salt. La den trekke i 20-40 minutter (avhengig av størrelse) til rogna er ferdig kokt.
Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss dl pr liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt.
Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.
Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, lever med leverfettet kokte poteter og persillesausen. Leverfettet (tran rett og slett) er den perfekte sausen til fisken. Men for å sprite opp synsinntrykket serverer vi fisken med en irrgrønn persillesaus som også bidrar med et nytt element i smaksbildet.
Persillesausen:
Skyll persillen godt. Knip av bladene og kast stilken. Kok opp en kasserolle med saltet vann og kok persillen i et par minutter, ikke mer. Overfør til en bolle med iskaldt vann. Når persillen er avkjølt, tas den opp og tørkes. Kjør persillebladene i en mikser sammen med litt vann til en fin puré. Varm opp forsiktig. Smak til med salt og pepper og server med en gang
Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene
Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk
Her finner du mange oppskrifter med torsk
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
86 POENG
-
82 POENG
Skreimølje på tradisjonelt norsk vis
Fremgangsmåte
Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, ½ dl pr. liter vann. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp.
Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i 4-5 minutter. Anrett på et varmt fat.
Før leveren kokes må den renses for hinner. Leveren kan kokes hel eller i biter, i lite vann tilsatt 1 ts salt, ½ ts eddik og 4-5 pepperkorn pr.desiliter vann. Kok opp vannet med eddik, salt og krydder. La leveren ligge og trekke i 20 minutter.
Vask rognen og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i kokende vann tilsatt 1 ss salt pr. liter vann. La den trekke i 20 - 40 minutter til rognen er ferdig.
Server fisken med den kokte rogna skåret i skiver, lever, kokte poteter og gulrøtter.
Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, ½ dl pr. liter vann. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp.
Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i 4-5 minutter. Anrett på et varmt fat.
Før leveren kokes må den renses for hinner. Leveren kan kokes hel eller i biter, i lite vann tilsatt 1 ts salt, ½ ts eddik og 4-5 pepperkorn pr.desiliter vann. Kok opp vannet med eddik, salt og krydder. La leveren ligge og trekke i 20 minutter.
Vask rognen og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i kokende vann tilsatt 1 ss salt pr. liter vann. La den trekke i 20 - 40 minutter til rognen er ferdig.
Server fisken med den kokte rogna skåret i skiver, lever, kokte poteter og gulrøtter.
Mange flere oppskrifter med skrei
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 295.00 kr Basisutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 210.00 kr Basisutvalget85 POENG
Skrei med gulbeter, blomkålpuré og god sjy
Sjøgress og gulbeter
Mandel og blomkålpuré
Potetrosett
Kjøttsjy
Fremgangsmåte
Skreien:
Bind baconskiven rundt fiskestykket og bak i ovn 185 grader 6 minutter
Potetrosett:
Bakepoteter stanses ut i runde skiver. Skivene blancheres i solsikkeolje i ca ½ minutt. Legg bakepapir på innsiden av en stålring, ca 15 potetskiver legges litt over hverandre. Bakes i ovn ca 8 minutter, ved 185 grader.
Legg skreistykket på en tallerken med tilbehøret til, og hell kjøttsjyen rundt til slutt.
Mange flere oppskrifter med skrei
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 439.90 kr Bestillingsutvalg
-
Kokt skrei og rogn
Fremgangsmåte
- Kok inn finhakket løk og vin til en tredel. Tilsett kraft og kremfløte. Pisk inn smør og smak til med salt og hvit pepper.
- Koking av rogn:
Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskjeer salt. La den trekke i 20-40 minutter til rogna er ferdig kokt. - Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss dl per liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt. Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. - Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.
Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, kokte poteter og smørsaus.
Flere oppskrifter med skrei finner du her
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 494.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
80 POENG
Jordskokksuppe med panert torskekjake
Fremgangsmåte
Kjaken eller kinnmuskelen er en utmerket råvare. Tradisjonelt ble den tilberedt ved at øynene ble fjernet og hodet delt på langs. Hodene ble så banket og panert med mel, salt og pepper og stekt i margarin. I dag brukes torskekjakene renset og oftest panert. Kjøttfibrene i torskekjakene går hver sin vei og går derfor lett i stykker ved steking/koking. Det er derfor en fordel å panere eller pakke kjakene inn før varmebehandlingen.
Fres sjalottløk i litt smør og tilsett jordskokk og poteter. Pass på at røttene ikke får farge. Tilsett kraft og la det koke til jordskokkene er møre. Kjør på kjøkkenmaskin og sil av hvis det er nødvendig. Monter med fløte og smak til. Før servering kan suppen kjøres litt med stavmikser for mere luftig konsistens. Paner kjakene i egg og brødkrumme og stek i klaret smør eller olje. Blansjer persille og klem ut alt vannet. Kjør olje og persille på en blender og sil av gjennom et kaffefilter, gjerne over natten. Legg en stripe med olje rundt i suppen.
Se flere lekre fiskesupper her
9 lettlagete supper å ta med på tur
Her finner du mange flere deilige supper
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Råmarinerte kamskjell med urtesalat
Fremgangsmåte
Kamskjellene åpnes og renses. Bare den hvite muskelen benyttes. Rogn/melke kan tas vare på og brukes i andre retter. Legges i kaldt vann i 15 minutter, tørkes på kjøkkenpapir. Settes kjølig til den skal brukes.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
88 POENG
Grillet Kamskjell
Vårrulldeig
Ruccula- & Tat soi-salat
Fremgangsmåte
Kamskjell grilles i pannen, krydres med salt og pepper. Trøffelhonning helles over.
Tomatconcassé smakes til med lime, østersaus, pepper og olivenolje.
Ruccula- & Tat soi-salat renses og smaksettes med litt god olivenolje & pepper.
Anrett kamskjellene på en tallerken og de øvrige ingrediensene oppå og rundt halvsirkelen. Naper ingefærskummet rundt kamskjellet til slutt.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
Dampet kamskjell med kremsaus og stekt brokkoli
Fremgangsmåte
Kamskjellene åpnes og renses, både rogn/melke og den hvite muskelen brukes i denne retten. Disse legges i kaldt vann i 15 minutter og tørkes på kjøkkenpapir. Settes kjølig til de skal brukes. Sjalottløk surres myk i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til halv mengde, tilsett vann. Kamskjellmuskel og rogn/melke legges i og dekkes med lokk. Trekkes forsiktig på lav varme i ca 2-3 minutter. Ta opp kamskjell og rogn/melke og hold dem varme. Tilsett fløte i kokekraften og kok inn til passe tykkelse. Smak til med salt, pepper, noen dråper lime og finsnittet gressløk.
Kok brokkolien i 1 minutt. Avkjøl hurtig i kaldt vann. Hvitløk, sjalottløk og chili surres i smør, tilsett brokkoli og stek to - tre minutter. Smak til med salt og pepper. Del kamskjellene i to - tre skiver og anrettes sammen med rogn/melke, saus og brokkoli. Pyntes med gressløk.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
84 POENG
Stekt uer
Fremgangsmåte
- Uerfilét renses og skrapes for skjell.
- Stekes i varm olje til skinnet får et gyllent preg. Krydres med salt og pepper.
- Potetpuréterte
- Mandelpuré sprøytes ut på plate, pakkes inn i tynn utkjevlet butterdeig.
- Pensles med egg og stekes 10 minutter ved 190 grader. Kuttes opp i skiver og anrettes på tallerken. Anrett ueren på toppen.
- Vårløk, boretaneløk, stjerneløk og asparges smørsauteres, krydres med salt og pepper.
- Tapenaden:
- Blancher spinat og bladpersille. Svisj løkene, reduser med hvitvin.
- Kjør sammen alle ingrediensene i en food processor og spe med olivenolje til en glatt puré.
Mange deilige retter med uer venter på deg
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
77 POENG
Lettsaltet uer
Fremgangsmåte
- Legg fiskestykkene lagvis med salt i boksen, la dette ligge til dagen etter.
- Vann ut litt, trekk fisken i nesten kokende vann, la trekke (IKKE KOKE!), ta bort skum på toppen.
- Ta fisken når en ha fått en fin hvit farge.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 168.00 kr Bestillingsutvalg87 POENG
-
84 POENG
Akevittflambert uer
Fremgangsmåte
- En stor uer rundrenses (behold hodet på, men fjern gjellene), smøres inn med olivenolje, saltes og pepres.
- Fyll med tørkede eller friske urter som pors, bergmynte (viltvoksende oregano) eller det du måtte ha i potter.
- Grill fisken, alternativt stek den i ovn i ca 15 minutter ved 200 grader.
- Flambering: Legg ueren like før servering på et godt oppvarmet ildfast fat. Dusj akevitt over og tenn på.
- Urtene vil ta fyr hvis de er tørket på forhånd. Pass på at de ikke setter brentsmak på fisken.
- Trancheres umiddelbart, gjerne ved bordet og serveres med blancherte rotgrønnsaker og en smørsaus som denne:
- Smørsaus
- Kok inn finhakket løk og vin til en tredel. Tilsett kraft og kremfløte. Monter med smør og smak til med salt, hvit pepper og akevitt.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
84 POENG
-
78 POENG
-
Ishavsrøye med boretaneløk
Fremgangsmåte
Stek fileter av ishavsrøye med skinnsiden ned.
Surr renset boretaneløk sammen med hvitløk og olje. Vend dem rundt etter 1 minutt på hver side. Hell dem over i en ildfast form og tilsett bladpersille og rosmarin. Krydres med salt og pepper. Bakes på 150 C i 15 minutter.