Med galopperende priser for de mest kjente bordeauxslottene er interessen for såkalte budsjettbordeauxer økende.
Eik og søt frukt trekker ned
Denne testen viser at det er fullt mulig å slippe unna med et par hundrelapper i jakten på klassisk og lagringsdyktig bordeaux.
Men ikke alle vinene tilfredsstiller kravene. Det siste tiårets varme årganger har gitt svært søt frukt og for Bordeaux høy alkohol. I kombinasjon med overdreven eikebruk blir dette sjenerende for en del av vinene i denne testen. De beste gir på sin side gode restaurantviner all den tid de i stor grad er drikkeklare.
2012 best inntrykk
Det som er aller mest alarmerende er den høye graden av flaskefeil – åtte av 38 viner er oksiderte eller er forurenset av korken. Noen av vinene bar dessuten preg av lagring ved høy temperatur. Generelt sett gir 2012 det beste inntrykket – selv om det ikke er den mest etterspurte årgangen.
Slik ble testen gjennomført
Testen, som ble gjennomført 2. mars, omfatter totalt 38 bordeauxer i prisklassen 200-300 kroner. Smakingen ble foretatt blindt etter årgang og område. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Ragnhild Wright Ousland, frilanser, Jennie Haga, Alex Sushi, Aleksander Iversen, Statholdergaarden og Håvard Barsten, Bølgen & Moi Tjuvholmen.
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet 90-100p
God kvalitet 80-89p
Middels kvalitet 70-79p
Under middels kvalitet 60-69p
Bør unngås 50-59p
Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.