Allerede ved Dom. de la Mandelière Petit Chablis 2013 skjønner du at dette er andre boller. Den er nemlig overraskende karaktersterk med tydelig mineralpreg i retning røyk og god kjøttfull frukt. Den koster riktignok det samme som en «vanlig» chablis, men er like fullt et veldig godt kjøp.
Dom. de la Mandelière Chablis 2013 har ikke uventet mer av alt, den er mer floral og med mer kalkaktig mineralpreg. I tillegg har den masse frukt og god syre som gjør at den tåler en del år i kjelleren.
Prisgunstig premier cru
Mens druene til disse to kommer fra vinmarker i Fleys hvor produsenten holder til, henter Dom. de la Mandelière Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2013 råvarene fra denne spesielle sørøstvendte åssiden. Navnet betyr rett og slett komfyr og forteller noe om hvor varmt det kan bli her på en sommerdag.
Men den mer østlige enn sørlige dreiningen på den aktuelle parsellen gjør at druene unngår den varme ettermiddagssola. Dessuten er vinmarken på samme måte som de andre premier cruene i Chablis, tilgodesett med Kimmeridge-kalkjordsmonn. Dermed sikres vinene både god syre og ikke minst et godt mineralpreg.
Les mer om Fourneaux og andre gode chablisadresser
Denne Fourneaux-en er derfor svært «steinete» og utilgjengelig i starten. Den må faktisk helles i en karaffel et par timer før den skal nytes, og smaker helt fortreffelig mange dager etter at flasken er åpnet. Da kommer nemlig stadig mer av den lekre frukten fram.
Denne premier cru-en er forresten veldig godt priset. Chablis-prisene har bare gått en vei de siste årene, men nordmenn lar seg tydeligvis ikke plage av det for chabliskonsumet går samme veien. Det betyr at vi beholder posisjonen som verdens mest chablistørste nasjon.
Bak disse vinene står Robert Nicolle og Josette Laroche som etablerte vingården Dom. de la Mandelière i 1979, men familien(e) har lange tradisjoner som vinbønder.
I dag disponerer de 16 hektar fordelt på petit chablis, chablis og premier cru-ene Fourneaux og Mont de Milieu.
Sønnen utfordrer
Vinene spontangjæres (druenes egne gjærsopper) og får ligge på bunnfallet i ett til halvannet år. Det bidrar med ekstra smak samtidig som det beskytter vinen mot oksidasjon.
Sønnen deres, Charly Nicolle, har sin egen vingård i samme landsby, og selger vinene under eget navn. Han følger samme prinsipper i vinmark og kjeller og har den samme porteføljen, men med tillegg av grand cru-en Bougros.
Denne er imidlertid ikke i salg i Norge. Men de andre er på samme kvalitetsnivå som foreldrenes. Og med samme gunstige prislapp.
Dette er vinene til Charly Nicolle