Godbiter i pollisten
Klar for en ny chablisfavoritt?

Klar for en ny chablisfavoritt?

Chablis blir stadig grønnere og det gir ekstra god smak til vinene. Bare prøv disse nykommerne.
Aase E. Jacobsen
20 August 2015 - 14:50

Allerede ved Dom. de la Mandelière Petit Chablis 2013 skjønner du at dette er andre boller. Den er nemlig overraskende karaktersterk med tydelig mineralpreg i retning røyk og god kjøttfull frukt. Den koster riktignok det samme som en «vanlig» chablis, men er like fullt et veldig godt kjøp.

Dom. de la Mandelière Chablis 2013 har ikke uventet mer av alt, den er mer floral og med mer kalkaktig mineralpreg. I tillegg har den masse frukt og god syre som gjør at den tåler en del år i kjelleren.

Prisgunstig premier cru

Mens druene til disse to kommer fra vinmarker i Fleys hvor produsenten holder til, henter Dom. de la Mandelière Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2013 råvarene fra denne spesielle sørøstvendte åssiden. Navnet betyr rett og slett komfyr og forteller noe om hvor varmt det kan bli her på en sommerdag.

Men den mer østlige enn sørlige dreiningen på den aktuelle parsellen gjør at druene unngår den varme ettermiddagssola. Dessuten er vinmarken på samme måte som de andre premier cruene i Chablis, tilgodesett med Kimmeridge-kalkjordsmonn. Dermed sikres vinene både god syre og ikke minst et godt mineralpreg.

Les mer om Fourneaux og andre gode chablisadresser 

Denne Fourneaux-en er derfor svært «steinete» og utilgjengelig i starten. Den må faktisk helles i en karaffel et par timer før den skal nytes, og smaker helt fortreffelig mange dager etter at flasken er åpnet. Da kommer nemlig stadig mer av den lekre frukten fram.

Denne premier cru-en er forresten veldig godt priset. Chablis-prisene har bare gått en vei de siste årene, men nordmenn lar seg tydeligvis ikke plage av det for chabliskonsumet går samme veien. Det betyr at vi beholder posisjonen som verdens mest chablistørste nasjon.

Bak disse vinene står Robert Nicolle og Josette Laroche som etablerte vingården Dom. de la Mandelière i 1979, men familien(e) har lange tradisjoner som vinbønder.

I dag disponerer de 16 hektar fordelt på petit chablis, chablis og premier cru-ene Fourneaux og Mont de Milieu.

Sønnen utfordrer

Vinene spontangjæres (druenes egne gjærsopper) og får ligge på bunnfallet i ett til halvannet år. Det bidrar med ekstra smak samtidig som det beskytter vinen mot oksidasjon.

Charly Nicolle.

 Sønnen deres, Charly Nicolle, har sin egen vingård i samme landsby, og selger vinene under eget navn. Han følger samme prinsipper i vinmark og kjeller og har den samme porteføljen, men med tillegg av grand cru-en Bougros.

Denne er imidlertid ikke i salg i Norge. Men de andre er på samme kvalitetsnivå som foreldrenes. Og med samme gunstige prislapp.

Dette er vinene til Charly Nicolle

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her