Mat
Steinsopp er skogens konge

Steinsopp er skogens konge

Steinsoppen er rikere smaksmessig og enda mer fleksibel i kjøkkenet enn kantarellen. Og så liker den vinfølge med mye smak.
Aase E. Jacobsen
11 August 2019 - 09:10

Plutselig ser du dem, de små tykke faste hattene som stikker opp av jorda. Steinsopp!

Da er det bare å vrenge av seg T-skjorta hvis du ikke har med deg annet å plukke i, for noe mer delikat enn unge steinsoppeksemplarer skal du lete lenge etter.

Her kan du lese om de trygge matsoppene og laste ned et hefte som er nyttig lesing før soppturen

De er nemlig perfekte å servere rå, i salater, alene med en god hvitløkvinaigrette eller oppå carpaccio i stedet for parmesan.

Foto: StudioBarcelona

På neste side finner du oppskriften på ravioli med steinsopp

Når de blir større, egner de seg best i stekt form. Skikkelig fattigmannskost er steinsoppbiffer - tykke skiver vendt i brødkumme og stekt i smør eller olje, eller grillet og servert med en dressing av olje, sitron og hvitløk.

Her finner du mer inspirasjon til hva du kan lage med soppen

Er stilkene fine kan de brukes til raviolifyll, som her. Resultatet er en svært smaksrik og god rett som fortjener et skikkelig vinfølge.

Elegant

Den fyldige smaken av steinsopp med innslag av nøtter bringer tankene over på elegante eksemplarer av chardonnaydruen, og helst fra dens "fødested", nemlig Burgund.

Steinsoppsmaken innebærer også en del sødme, og det er et element som gjenfinnes i en rekke hvite burgundere.

 

Samtidig som vi trenger en del syre for å rense opp ikke bare etter den noe tunge soppsmaken men også smøret og osten. Etter å ha testet noen alternativer, endte vi opp med underområdet, eller appellasjonen som det heter, Meursault, som gir rike viner med et bredt smaksregister, uten at elegansen må vike.

Matrot Meursault er perfekt å drikke nå med sine modne aromaer av smør, eik og mineraler. Smaken er fyldig med nydelig friskhet som vokser utover smakskurven.

Elegant vin som du ikke drikker hver dag. Men perfekt til en stor anledning eller når du skal nyte noe av det største norsk natur produserer, for eksempel hummer eller som her steinsoppravioli. 

 Denne burgunderen er dessuten tilgjengelig i mange polutsalg og dermed lett å få tak i.

 
 

Friske syrer

Hugel Estate Riesling er fyldig og frisk med relativt rik frukt og står veldig godt til de fleste soppretter. Hugel Classic Pinot Gris er et enda bedre valg, bløtere og rundere med moden frukt og noe krydder.

Store viner for de fleste, og mange ønsker ikke å strekke seg lenger enn dette, verken prismessig eller hva kompleksitet angår.

Her er alle våre andre pastaoppskrifter

Steinsoppraviolien takler også rødvin uten problemer. Hvis du er av typen som ikke klarer å motstå de dyrebare dråpene fra Burgund er Matrot Blagny La Piece sous le bois et godt tips. Denne vinen er utrolig delikat og myk, men samtidig spenstig, og er en perfekt kombinasjon til steinsoppraviolien.

Mer trøkk?

 
 

Men det er også mulig å gå ned i pris. Hvis du er av dem som foretrekker vin med litt trøkk, er både Ruberpan Valpolicella Classico Superiore og Allegrini Palazzo della Torre  gode valg.

Mens den første minner om en pinot noir, er den andre laget etter ripassometoden hvilket innebærer at ferdiggjæret valpolicella helles over det fortsatt aktive bunnfallet i fatene hvor amarone har gjæret. 

  Foto: Simone Ruzzenente

Her får den en ny alkoholisk gjæring som øker kraften både hva alkohol og smak angår, i vinen. Duften byr på syltete kirsebær og fatkrydder, smaken er saftig, rund og sødmefylt, en skikkelig forfører med andre ord.

Fakta om steinsopp

Steinsopp (boletus edulis) tilhører rørsoppfamilien. Hatten er lysbrun for unge eksemplarer og blir noe mørkere for eldre utgaver. Rørlaget er hvitt og blir mer grønngult med alder. Stilken har svakt nettmønster.

For de yngste eksemplarene brukes hele soppen, også rå hvis den er helt ren. For de største eksemplarene brukes kun hatten da rørlaget kan være litt uappetittelig og stilken grov.

Vokser i bar- og løvskog over hele landet. God matsopp med tre stjerner.

Lær hvordan du skal ta vare på soppen her

Åtte sikre matsopper

På neste side finner du oppskriften på ravioli med steinsopp

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her