Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til soppforgiftning.
Skaff deg soppbok av nyere dato
Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men både spiselige og gode når de tilberedes riktig. Noen må avkokes før de spises og ingen bør spises rå.
Følg disse enkle rådene:
• Spis bare sopp du er sikker på. Er du er i tvil – oppsøk soppkontrollen.
• Spis aldri sopp som er rå, for lite kokt/stekt.
• Bruk bare sopp av god kvalitet til matlaging.
Bruk den nyeste sopplitteraturen når du bestemmer sopp. Husk alltid å ta med deg en skikkelig soppbok av nyere dato når du er ute og plukker sopp.
På neste side finner du åtte sikre matsopper
For en enda bedre oversikt kan du laste ned dette heftet om trygge sopper, som Norges Sopp- og nyttevekstforbund har laget for å unngå å plukke farlig sopp.
Giftige sopper
Det finnes flere giftige sopper, og vi lærer hele tiden noe nytt om soppene som finnes. Det beste våpenet for å unngå forgiftning er å være forsiktig og ruste seg med en god soppbok av nyere årgang. Her er tre giftsopper du ikke skal plukke
Dersom du tror du har fått i deg giftig sopp er det viktig å ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 23 32 70 00 umiddelbart.
Sopp til glede på de mange bord
Sopp er, til tross for utfordringene, en fantastisk råvare og vi kan friste med utrolig mange herlige oppskrifter med sopp i vår kokebok .
Du kan også søke på din favorittsopp og se hvor mange spennende retter du kan lage, eller se denne artikkelen for mer inspirasjon.
Heftet Trygge matsopper finner du i pdf-format her