Frokosten blir lett et offer for dagliglivets tidspress. Men det er mer enn verdifull næring vi mister ved å sløyfe frokosten - eller ved å spise ett eller annet fra en bensinstasjon eller kiosk litt utpå dagen. Frokosten er også et viktig sosialt samlingspunkt for familien, og når hverdagene er travle blir det ekstra viktig å kunne "gire ned" i helgene med en lang frokost.
Dekk et hyggelig frokostbord, kok egg og sett frem fristende pålegg. Når man er ferdig med å spise kan man fortsatt sitte til bords, nyte nytrukket te eller kaffe og snakke sammen - noe mange av oss burde være flinkere til. Tidligere utenriksminister, fredsmekler og "frokostminister" Thorvald Stoltenberg tenkte nok også slik, at en rolig frokost er det perfekte utgangspunkt for å snakke sammen og bli enige. Han inviterte rett og slett viktige forhandlingsparter på frokostmøter hjemme hos seg selv i sin tid!
Kok opp vann i en kjele og trekk kjelen til side mens eggene legges forsiktig opp i kokevannet uten at de støter mot bunnen av kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. Skru ned temperaturen. Vannet trenger bare så vidt boblekoke. Se på klokka og beregn tiden for når eggene er ferdig.
Ofte er det slik at familiemedlemmer liker eggene forskjellig kokt. Noen liker litt bløt hvite og helt bløt plomme, mens andre liker det best når egget har fått koke et par minutter lenger og blitt "smilende". Det vil si at plommen er fast i ytterkanten og fortsatt litt bløt helt i midten. For at alle i familien skal få et perfekt frokostegg må eggene tas opp av det kokende vannet etter hvert. Skyll egget under rennende, kaldt vann for at kokeprosessen ikke skal fortsette inne i egget. Helt til slutt er det viktig at eggene settes i korrekt eggeglass, slik at alle får egget slik de liker det best.
Kok gjerne noen egg ekstra når du først koker. Av kokte egg kan man for eksempel lage smakfulle frokostsalater, og tomatsuppen smaker ekstra godt med kokt egg. Kokte egg holder seg fint et par dager i kjøleskap.
Italiensk omelett i panne med rester av grønnsaker
Fremgangsmåte
- Skjær potet, løk, kål og gulrot i terninger.
- Om du bruker rå aubergine: Skjær den i terninger og dryss salt på , la det stå i 10 minutter, skyll i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
- Hell olivenolje i en ildfast form, fordel grønnsakene oppi og stek dem i ca. 15 minutter ved 180 grader.
- Visp sammen egg, finhakkede urter, salt og pepper og hell det over grønnsakene.
- Stek videre til eggemassen stivner.
- Legg frisk rosmarin på toppen og server straks med brød til.
Tips: Her kan du bruke alle typer grønnsaker du har til overs. Det er bare fantasien som setter begrensningen.
Her er det mange oppskrifter på deilige omeletter
Andre oppskrifter med egg finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
-
82 POENG
Eggesalat med purre
Fremgangsmåte
- Skrell eggene og del dem først på langs og deretter på tvers, til de er delt i små biter.
- Rør sammen rømme, majones og sennep.
- Finhakk vårløk (purre) og rør den inn sammen med eggebitene. Smak til med litt sitron, salt og pepper.
- La salaten stå kjølig en stund i kjøleskap før serveres som pålegg på smørbrød.
Andre deilige oppskrifter med egg finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Omelett i høyden
Fremgangsmåte
- Skjær bort skorpen på loffskivene og rist dem gylne i stekepanne eller brødrister. Avkjøl litt og skjær hver skive i to trekanter.
- Stek omelett i liten panne og avkjøl litt. Bland majones og chilisaus i en bolle og tilsett pepper etter smak.
- Skyll salatbladene og la vannet renne av. Skjær skinken i biter.
- Smør sausen på loff-trekantene og legg omelett, salat og skinke på hver.
- Legg trekantene oppå hverandre og stikk en cocktailpinne eller saltstang gjennom.
Har du lyst til å lage en annen omelett finner du nage forslag her
Se alt det god du kan bruke egg til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
-
82 POENG
Eggesalat med røkt pålegg
Fremgangsmåte
- Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann.
- Ta ut eggeplommene og gni dem sammen med rømmen.
- Tilsett hakket pålegg og persille, og smak til med sennep rørt ut i sitronsaft.
- Server eggesalat som pålegg på smørbrød.
- Eggesalaten kan også fylles i vannbakkels og serveres som en smårett.
Andre deilige oppskrifter med egg finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
Grunnoppskrift på omelett
Fremgangsmåte
- Visp sammen egg, vann (ikke melk) og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i.
- Trekk røren inn mot midten, slik at massen på toppen flyter ut til sidene.
- Legg ønsket fyll på den ene halvdelen og den andre halvdelen brettes over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp.
- Alt må skje hurtig slik at omeletten ikke blir svidd i pannen! Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt.
Har du lyst til å lage en annen omelett finner du nage forslag her
Se alt det god du kan bruke egg til
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
Eggesalat med røkelaks
Fremgangsmåte
Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Del eggene begge veier i en eggedeler og ha eggehakket i en liten bolle. Tilsett strimlet røkelaks, rømme og sennep. Smak til med salt og pepper. Litt hakket dill setter en ekstra god smak på eggesalaten. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i små vannbakkels og serveres som en liten forrett.
Andre deilige oppskrifter med egg finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Herlig morgensmørbrød
Fremgangsmåte
Ha på smør på en skive ferskt brød. Legg på rikelig med grønn og fristende salat. Rull sammen noen skiver røkt kalkunpålegg og legg på smørbrødet sammen med "smilende" eller hardkokt egg i båter. Noen lettkokte, herlige aspargestopper topper smaken, mens hakket rødløk og karse gjør smørbrødet fargerikt og fristende.
Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Frittata - italiensk omelett
Fremgangsmåte
Rens vårløk, hvitløk og rødløk og skjær dem i biter. Varm olje fra tomatene i en stor stekepanne. Fres all løken i pannen og ta det ut. Visp eggene sammen med salt og pepper og hell røren i pannen. La pannen stå ved lav varme.
Skjær soltørkede tomater og basilikum i strimler og fordel det over omeletten sammen med løken. Dryss ost over. Stikk og løft omelettmassen slik at røren renner ned i bunnen av pannen. Trekk den fra varmen når omeletten er nesten, men ikke helt stivnet på overflaten.
Pensle et ovnsbrett. La omeletten gli forsiktig over på brettet og gratiner den midt i ovnen til overflaten begynner å bli gyllen. Skjær omeletten i snipper/biter før servering.
Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av
Her er det mange oppskrifter på deilige omeletter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
84 POENG
Eggpanne med bacon og purre
Fremgangsmåte
- Stek strimlete baconskiver i en panne.
- Skjær tomatene i tynne terninger.
- Når baconet er nesten ferdig stekt, tilsettes tomatene og purre i tynne skiver.
- La blandingen stå og småkoke til væsken er nesten helt fordampet.
- Tilsett sammenpisket egg og la det hele stivne ved svak varme under lokk.
- Server eggpannen med brød til.
Se våre andre oppskrifter på omelett som lages på alle mulige måter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Fransk bondeomelett
Fremgangsmåte
- Skrell potetene og del dem i skiver.
- Skjær purren i tynne ringer. Gjenta med paprikaen.
- Legg poteter, løk, paprika og rester av kjøtt eller pølse lagvis i en smurt langpanne eller ildfast form.
- Slå sammen egg, melk og krydder. Hell dette over poteter, løk og paprika og dryss over ost.
- Stek omeletten i ovn ved 200 grader til eggestanden er stiv, ca 20 - 30 minutter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
-
83 POENG
Ostepai
Fremgangsmåte
Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform. forstek paibunnen.
Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat til.
Her finner du oppskrifter til langt over 100 paier
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Eggerøre med vann
Fremgangsmåte
- Visp eggene sammen med vann, gressløk og litt salt.
- Smelt smøret i stekepannen og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen.
Eggerøre passer godt til alle typer spekemat.
Flere oppskrifter på fristende eggerøre finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG