Når planleggingen av 200 årsjubileet for grunnloven startet, innså Eidsvoll 1814 (museet Eidsvollsbygningen) at mat var en viktig del av den første riksforsamlingens intense møtevirksomhet våren 1814.
Tidsriktig kortreist
Prosjektkomiteen fant en kokebok i Norsk Folkemuseums samlinger, «Kaage Bog over En del Bakelser og Posteger 1814», med oppskrifter som var representative for datiden, men som viser seg å være svært så tidsriktige selv i dag.
Nemlig kortreiste hovedingredienser som kjøtt, fisk og rotgrønnsaker som er piffet opp med noe av det meste eksotiske man kunne få den gang, som sitron og orientalske krydder.
Bakerovn siste mote
Eidsvoll 1814 fikk Kulinarisk Akademi til å modernisere oppskriftene slik at de kan tillages på dagens kjøkkenapparater. I Eidsvollsbygningens kjøkken var det verken strøm eller komfyr, derimot en grue og en bakerovn. Akkurat dette siste var sjeldent i Norge på den tiden siden «brød» var synonymt med flatbrød, og gjærbakst var noe bare de «fine» spiste.
Norges fremste mathistoriker, Henry Notaker, har selvsagt vært involvert for å kvalitetssikre det historiske perspektivet. For i 1814 var hele Europa utarmet etter mange år med krig. De fattige levde på en kost av grøt med surmelk, suppe med gryn, røtter og saltet eller tørket kjøtt, flatbrød med mysost eller pultost. Drikken var «blande» av vann og sur myse eller tynt øl, mens arbeidsfolk fikk en brennevinstår, å styrke seg på om morgenen.
Overflod for noen
De velstående hadde fortsatt tilgang på ingredienser fra den store verden. Og riksforsamlingen på Eidsvoll som bestod av så vel landets fremste ledere som vanlige arbeidsfolk, fikk en meny et sted midt mellom. Notaker forteller derfor om en av 1814-menyene som bestod av brun kjøttsuppe, kalvestek og «Brød-Budding».
Men samtidig nøt de 12 eidsvollsmennene som satt ved prins Christian Augusts kveldstaffel en «Overflod av lækkre Spieser», ifølge eidsvollsmannen Jacob Aalls notater.
Menyen som serveres på Eidsvoll i jubileumsperioden:
Syltet laks med grønnsaker (løk, gulrøtter, fennikel)
Egg og sild servert på rugbrød
Oksekarbonade (karmenade) med timian
Postei av svinekjøtt og lever, med smak av allehånde
Paté av oksekjøtt, med epler, sitron, kardemomme og nellik
Saus med ansjos, kapers og kjørvel
Bresert kalvebryst med løksaus og rotgrønnsaker
Brødpudding med korinter, sukat, appelsin, sitron og stjerneanis