Ukens drink
Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester
Foto: (Even Blomsnes Solheim)

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester

Jørgen Dons er en av Norges mest fremtredende bartendere gjennom mange år og definitivt en av de mest joviale. At han også behersker det å lage den viktigste drinkingrediensen får du en smakebit på her.
24 Mai 2024 - 10:45

I denne drinken er det brukt Inderøy Brenneri Vi Aquavit - som i konkurransen San Francisco World Spirits Competition 2022 ble kåret til verdens beste blanke brennevin gjennom dobbelt gullmedalje, beste akevitt og best-in-show for blankt ulagret brennevin.

Akevitten er komponert av den erfarne bartenderen Jørgen Dons, mens selve destilleringen er det Svein Berfjord hos Inderøy Brenneri som har stått for.

Jørgen forteller at prosessen startet allerede i 2019 og at han sa seg fornøyd med produktet mot slutten av 2020.

- Vi lager fortsatt produktet på samme måte. Det er enkeltdestillater av karve, mjødurt, heggblomst, svarthyll, geitrams, ryllik, bringebær, multer og tindved som blandes sammen, forklarer han og legger til: - Dette er også en bra måte for oss å jobbe på, da alle ingrediensene blomstrer på ulike tidspunkt. Vi sanker og  destillerer stort sett umiddelbart.

Alt er plukket i nærheten av destilleriet. 

Dette er Jørgens første produkt som «blender», og akevitten kom først på det norske markedet nå i mai. Inderøy er Norges grand cru for karve og det merkes i denne akevitten som er svært delikat og transparent i stilen. 

 

Flora Vibrante drinkoppskrift

Flora Vibrante drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Shake alle ingredienser foruten ginger beer.
  2. Dobbelsil over i et longdrinkglass med hel is.
  3. Topp med ginger beer.
  4. Garner med myntekrone. 

Bringebærsirup:

  1. Vakumer.
  2. Legg i vannbad på 45 grader i 4 timer.
  3. Finsil, tilsett ren 60, klar til bruk.
  4. Eller: Kok opp ønsket mengde sukkerlake.
  5. Hell dette opp i en beholder som tåler varme.
  6. Mens sukkerlakelaken er varm, tilsett bringebær. Legg på et lokk.
  7. La de ligge i sukkerlaken over natten. Finsil, tilsett ren 60, klar til bruk. 

Tips: Ren 60 er med på å drepe eventuelle fermenteringer som kan oppstå, å vil hjelpe sirupen å leve lengre. Om den oppbevares kaldt, i en ren beholder vil den vare minst 30 dager.

Mange spennenede drinker med akevitt

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her