Tyrkia er et av vinlandene som har ligget lengst i dvale – i hvert fall når det kommer til vininteressertes oppmerksomhet.
Helt egne druer
Og det til tross for at landet har en 3-4000 år lang vinhistorie. Allerede ligger Tyrkia på sjetteplass når det gjelder druedyrking, men da særlig som borddruer. Men stadig større områder utvikles til vindruedyrking.
Per i dag produseres 28 millioner liter vin og det skal være halvparten av dagens potensial. Samtidig er kvaliteten i en positiv utvikling. Det vises blant annet ved at prisen per liter har økt fra 1,36 dollar til 3,15 dollar mellom 2006 og 2011.
Tyrkerne setter sin lit til den røde druesorten öküzgözü. Blant de mange lokale druesortene regnes denne for å ha den beste balansen mellom karakter og drikkevennlighet. Den minner om en dolcetto og vil forhåpentligvis om ikke lenge bli å finne også på Vinmonopolet.
Skal konkurrere med cabernet
Kinas vinproduksjon har allerede fått mye omtale – på godt og vondt. Landet kan i hvert fall ikke skryte av lang historie, men plass har det nok av. Allerede dekker druedyrkingen 600.000 hektar, som gjør Kina til verdens største druedyrkende nasjon, men også her er det snakk om en overvekt av borddruer.
Overgangen til vindruer skjer i et langt saktere tempo og industrien må basere seg på kompetanse utenfra. Både Domaines Barons de Rothschild og LVMH er dypt inne i forskningsprosjekter for å finne de beste stedene å dyrke vindruer.
Les om Kinas storsatsing på vin
Mangelen på tradisjon, gir seg også utrykk i hvilke druesorter som dyrkes. 60 prosent av Kinas vinmarker er ikke uventet plantet med cabernet sauvignon. Det er kanskje en av de vanskeligste druene å konkurrere med rent kvalitetsmessig, men gitt mulighetene som ligger i dette enorme landskapet, er det fullt mulig at det med tiden vil komme cabernet i verdensklasse fra Kina.
Nytt eldorado for riesling
I andre enden av volumskalaen befinner New York States Finger Lakes seg. Vinområdet har lenge vært ettertraktet for sine rieslinger. Det har trukket til seg internasjonale størrelser som Paul Hobbs (California/flying winemaker) og Johannes Selbach (Mosel) som har laget en joint venture ved Seneca-sjøen. Den 28 hektar store vingården er så langt den største internasjonale satsingen. Og flere er ventet.
Konkurrerer med Mosel om icewine
Georgia har vært på manges lepper de siste årene på grunn av tradisjonen med amforavinmaking og ikke minst de såkalte oransjevinene. Vinene som kalles qvevri har fått navn etter amforaene av leire.
Les mer om vinene fra leiramforaer
Vinstilen er imidlertid ikke for alle, men er godt egnet til å skape debatt. Ikke minst har de bidratt til å sette en veldig tradisjonsrik men glemt vinregion atter på kartet.
Tekst: Gregory Dal Piaz, sjefsredaktør snooth.com.