Drikke
Vellykkete viner fra leirkrukker

Vellykkete viner fra leirkrukker

Den sicilianske produsenten COS har stålkontroll på vinene sine, også de som lages i amforaene.
Aase E. Jacobsen
27 Mars 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Enkelte smiler overbærende av vinmakere som «graver ned leirkrukker i jorden når månefasen er riktig» - altså såkalte naturvinprodusenter.

Begynte som eksperiment

Kritikken mot det lett fundamentalistiske naturvinregimet er delvis berettiget, for noe av vinen holder ikke mål. Men å erklære fenomenet som en døgnflue med dødsdom, er også helt feil.

Dette er hva kritikken går ut på

COS på sørsiden av Sicilia vet derimot hva de driver med. Så har de hatt mer enn tre tiår på å finne formen. Det som begynte som et lekent eksperiment for de tre unge kompisene Titta Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Stran i 1980, tilhører nå Sicilias - og Italias elite. Bare to av dem er fortsatt med, men navnet COS, satt sammen av den første bokstaven i de tres etternavn, består.

Datteren til Giusto, Arianna Occhipinti, er siden 2009 blitt en vinmaker å regne med og det i samme divisjon og område.

Slik smaker Arianna Occhipints viner

COS-karene har på sin side (minst) to parallelle prosjekter, framstilling i amfora, altså leirkrukker, og sement eller bare med amfora. De sistnevnte heter Pithos og finnes både i rød og hvit utgave.

Trenger mye luft

Den røde, COS Pithos Rosso 2011 (51790), har bredest appell med sin fristende leskende åpne karakter, gode munnfølelse og tydelige, men likevel ikke rustikke jordsmonnspreg.

En vin som – i likhet med de fleste andre naturviner – trenger – og ikke minst tåler mye luft. Den holder fint en drøy uke i åpnet tilstand, men helst i kjøleskap eller vinkjeller.

En lekker matvin, til alt fra forseggjorte og delikate kjøttretter til svartbrent kjøtt fra grillen.

Amfora siden 2000

Den hvite Cos Pithos Bianco 2011 (92401) er mye mer «naturvintro», med sin gyllengule farge og innslag av eplekjeller og «oksidert» frukt. Men også den trenger og trives med luft. Like fullt krever den noe mer tilvenning enn sin røde bror.

COS har jobbet med amforaer siden 2000 og er derfor en av trendsetterne i denne kategorien. Den relativt lange fartstiden har gjort at vinene i dag framstår som så vellykkete.

Denne produsenten har også jobbet mye med amforaer

COS-vinene som ikke har vært innom amfora eller har delt sin tid mellom sement og leirkrukke, er minst like «naturlige». Alt COS gjør er biodynamisk, i vinkjelleren er det bare naturgjær og ellers ingen inngripen. Amforaene var egentlig bare en naturlig konsekvens av jakten på det opprinnelige.

Kun stilmessig forskjell

Denne jakten handler om å vise fram vingårdens kombinasjon av klima og jordsmonn på best mulig måte.

Derfor er de «vanlige» COS-ene også så naturlige som en vin kan bli. Den hvite COS Rami 2011 (5312)er en svært stoffrik hvitvin med mye «rødvinskraft».

Og forskjellen mellom den røde Pithos og COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2012 (95236)(som har like mye sement som amfora) er kvalitetsmessig minimal, men når det kommer til stil, er den mer definerbar. Førstnevnte har en noe større dybde og munnfølelse, mens sistnevnte er friskere, yngre og livligere i frukten.

Hver for seg også godt

Selv liker jeg den ene best en dag, og den andre best neste dag. Humør og meny avgjør hvilken som passer best. Pithos er noe mer mollstemt og klar for sågar vilt, mens Cerasuoloen er super til lam, svin og kylling.

Bli kjent med denne delen av Sicilia

Området er Vittoria som har Sicilias eneste DOCG (Cerasuolo di vittoria), og druene er frappato og nero d’avola i stort sett like deler. COS lager også viner av disse druene alene og nær sagt selvsagt er de av svært god kvalitet.

COS Frappato di Vittoria 2013 (51789)er blomsteraktig, mineralsk og saftig med bringebær og kirsebær og COS Nero di Lupo 2012 (7700) mørkere og mer jordsmonnspreget med god fylde, munnfølelse og sødme.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her