Det er den amerikanske «fossiljegeren», Jason Osborne, som har kommet på ideen, ifølge Vinavisen.dk. Da han undersøkte et 35 millioner år gammelt hvalskjelett, som ble funnet i Virginia ved Dismal-sumpene, fant han ut at gjærtypen på skjelettet var av typen Saccharomyces cerevisiae.
Det er den samme gjærtypen som finnes naturlig på drueskallet og som i tusener av år har omdannet druesaft til vin og mesket malt til øl.
Fruktig og unik karakter
Han bestemte seg for å lage et øl og fikk hjelp av mikrobiologen Jasper Akerboom. Ølet er brygget hos Lost Rhino Brewery (selvsagt). Bone Dusters Paleo Ale som ølet heter ble nylig lansert i USA og er av typen amber ale.
Les mer om de ulike typene ale
I følge bryggeriet gir denne fossile gjærtypen en veldig fruktig og ikke uventet unik karakter til ølet.
Fra en flues mageinnhold
Det er imidlertid ikke første gang fossilgjær brukes til ølbrygging.
Den amerikanske mikrobiologen Raul Cano har tidligere brygget Fossil Fuels av slik gjær. Han utvant gjærbakteriene fra mageinnholdet i en flue som for 45 millioner år siden ble innkapslet av et stykke rav (forsteinet harpiks).