Drikke
Ale – hva er det?

Ale – hva er det?

Ale kan gjerne kalles «urølet» siden det var med denne typen øleventyret startet.
Redaksjonen
18 April 2012 - 12:00

Den klassiske definisjonen på ale er overgjæring. Ølet har en søt, fruktig og fyldig smak som er et resultat av en kort og varm gjæringsprosess, og moderne ale er gjæret ved temperaturer mellom 15 og 24 °C.

Når det settes likhetstegn mellom ale og overgjæring, er det mange øltyper som kommer under ale-paraplyen. Hveteøl er som oftest overgjæret og er derfor en ale. Det samme gjelder for trappistøl og klosterøl som Leffe.

I dag inneholder de fleste ale-varianter humle. Dette gir bitre smakstoner og hjelper samtidig til med å konservere ølet, men opprinnelig var ale brygget uten humle. I stedet benyttet man en miks av urter som røsslyng (Calluna vulgaris), burotpollen (Artemisia vulgaris), pors (Myrica gale), borremynte (Marrubium vulgare), ryllik (Achillea millefolium) og korsknapp (Glechoma hederacea).

Det produseres ale der det ikke benyttes humle i dag også – for eksempel finske Sahti som benytter einerbær, ingefær, karve, kanel og muskatnøtt. Mikrobryggeriene har også fattet interesse for ale som tilsettes urter i stedet for humle.

Sikringskost

I middelalderen var brød og ale to viktige næringskilder for befolkningen. Ale-varianten ble gjerne kalt «bordøl» der alkoholinnholdet kun var nok til å bidra til konserveringen. Ordet «ale» er av engelsk opphav. I gammel-engelsk benyttet en alu eller ealu, og aloth og ealoth i genitiv og dativ. Samme ord har vi i de nordiske språkene – øl.

Mange varianter

Ale finnes i en rekke varianter. Brun ale er som oftest lett humlet og har mild smak med innslag av nøtter. I Sør-England er ølet mørkebrunt mens de i nord brygger mer rød-brune varianter. Engelsk brun ale dukket opp tidlig på 1900-tallet med Newcastle Brown Ale som et godt eksempel.

En annen variant er pale ale – brygget på malt tørket med koks. Koks ble benyttet som tørkemetode fra 1642, men navnet «pale ale» ble først benyttet i 1703. Rundt 1830 var pale ale synonymt med bitter.

Skottene brygger sin egen variant – Scotch ale. Maltet som benyttes er lett karamellisert – noe som gir smakstoner av toffee, og skottenes ale er noe søtere enn variantene i England.

Vi har også Mild ale – som opprinnelig betydde ulagret ale – i motsetning til Old ale. Mild ale kan ha ulik styrke og farge, men de fleste er mørkebrune med tre til tre og en halv volumprosent alkohol.

Burton ale er en sterk og mørk, søtlig ale-type som gjerne ble lagret på bryggeriet et år eller mer. Ølet ble gjerne blandet med yngre øl, men ble også solgt direkte. Bass no. 1 er et godt eksempel, og de sterkeste variantene ble gjerne kalt Barley Wine.

Den som er på utkikk etter ale, finner denne øltypen i land som Irland, Belgia, Tyskland, Storbritannia, USA og deler av Canada. I tillegg har mange mikrobryggerier ale på menyen i våre dager.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her