Drikke
Ale – hva er det?

Ale – hva er det?

Ale kan gjerne kalles «urølet» siden det var med denne typen øleventyret startet.
Redaksjonen
18 April 2012 - 13:00

Den klassiske definisjonen på ale er overgjæring. Ølet har en søt, fruktig og fyldig smak som er et resultat av en kort og varm gjæringsprosess, og moderne ale er gjæret ved temperaturer mellom 15 og 24 °C.

Når det settes likhetstegn mellom ale og overgjæring, er det mange øltyper som kommer under ale-paraplyen. Hveteøl er som oftest overgjæret og er derfor en ale. Det samme gjelder for trappistøl og klosterøl som Leffe.

I dag inneholder de fleste ale-varianter humle. Dette gir bitre smakstoner og hjelper samtidig til med å konservere ølet, men opprinnelig var ale brygget uten humle. I stedet benyttet man en miks av urter som røsslyng (Calluna vulgaris), burotpollen (Artemisia vulgaris), pors (Myrica gale), borremynte (Marrubium vulgare), ryllik (Achillea millefolium) og korsknapp (Glechoma hederacea).

Det produseres ale der det ikke benyttes humle i dag også – for eksempel finske Sahti som benytter einerbær, ingefær, karve, kanel og muskatnøtt. Mikrobryggeriene har også fattet interesse for ale som tilsettes urter i stedet for humle.

Sikringskost

I middelalderen var brød og ale to viktige næringskilder for befolkningen. Ale-varianten ble gjerne kalt «bordøl» der alkoholinnholdet kun var nok til å bidra til konserveringen. Ordet «ale» er av engelsk opphav. I gammel-engelsk benyttet en alu eller ealu, og aloth og ealoth i genitiv og dativ. Samme ord har vi i de nordiske språkene – øl.

Mange varianter

Ale finnes i en rekke varianter. Brun ale er som oftest lett humlet og har mild smak med innslag av nøtter. I Sør-England er ølet mørkebrunt mens de i nord brygger mer rød-brune varianter. Engelsk brun ale dukket opp tidlig på 1900-tallet med Newcastle Brown Ale som et godt eksempel.

En annen variant er pale ale – brygget på malt tørket med koks. Koks ble benyttet som tørkemetode fra 1642, men navnet «pale ale» ble først benyttet i 1703. Rundt 1830 var pale ale synonymt med bitter.

Skottene brygger sin egen variant – Scotch ale. Maltet som benyttes er lett karamellisert – noe som gir smakstoner av toffee, og skottenes ale er noe søtere enn variantene i England.

Vi har også Mild ale – som opprinnelig betydde ulagret ale – i motsetning til Old ale. Mild ale kan ha ulik styrke og farge, men de fleste er mørkebrune med tre til tre og en halv volumprosent alkohol.

Burton ale er en sterk og mørk, søtlig ale-type som gjerne ble lagret på bryggeriet et år eller mer. Ølet ble gjerne blandet med yngre øl, men ble også solgt direkte. Bass no. 1 er et godt eksempel, og de sterkeste variantene ble gjerne kalt Barley Wine.

Den som er på utkikk etter ale, finner denne øltypen i land som Irland, Belgia, Tyskland, Storbritannia, USA og deler av Canada. I tillegg har mange mikrobryggerier ale på menyen i våre dager.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her