Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Entusiastiske Nigel Greening og hans team på Felton Road i Central Otago, New Zealand, hevder nemlig at når en vin er verd å lage, så bør den også være verdt å lages på en fanatisk måte. Og det legges heller ingen ting mellom når deres pinot noirer skal bli til vin, verken i vinmarken eller i vinkjelleren.
Nær sagt selvsagt jobbes det biodynamisk og svært manuelt og tradisjonelt. Det brukes kun villgjær og gjæringen foregår utendørs i små kar. Druene gjæres hele. Vinene får dessuten stort sett "være i fred" til de er klare, bortsett fra tre daglige såkalte punch downs i de første ukene av uttrekkstiden. De verken omstikkes, klares eller filtreres før tapping.
Felton Roads pinot noir sammenlignes ofte med det beste fra Burgund og Oregon, og de klimatiske forholdene i Bannockburn er absolutt sammenlignbare. Beliggenheten i verdens sørligste vinregion sikrer et kjølig klima. Dalen vingården ligger i er omkranset av høye fjell, og jordsmonnet er veldig gunstig for kvalitetsvin med et tynt lag med avleiringsjord over skifer og under der også kalkholdige lag og grus. Et jordsmonn som gir røttene lett tilgang til de store og næringsrike dybder.
I tillegg lages det enkeltvinmarkspinoter fra henholdsvis Calvert og Cornish Point som begge er å få kjøpt på polets spesialbutikker Briskeby i Oslo og Walkendorffsgate i Bergen. Eller via FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="tillegg">tilleggsutvalget.
Den første er ekstremt elegant og floral, kompleks men på den svært delikate siden. Den siste er svært konsentrert med stor fylde og samtidig fløyelsmyk og deilig. Disse vinene lages naturlig nok i enda mindre kvanta enn hovedvinen, men noen få flasker er blitt tilgodesett norske restauranter.
Felton Road Pinot Noir 2009 (61527)