Godbiter i pollisten
Slik luksus finner du i 180 polutsalg

Slik luksus finner du i 180 polutsalg

Brunello og lam er en himmelsk kombinasjon – hva passer vel bedre i påsken?
25 Mars 2021 - 12:45

4454001-1.jpg [956.29 KB]Col d’Orcia Brunello 2016 er en av de beste vinene med bred distribusjon på polet. Det har den hatt i mange år, noe som er et tegn på kvalitet, år etter år. Nok en ny solid årgang er på plass, 2016 skinner med ungdommelig karakter og dybde, men viser allerede fine krydder- og eksotiske toner. Frukten er superdeilig og konsentrert, tanninene er fine og lover godt for 10 år i kjelleren. Eller å serveres til påskens beste lam og vilt.

Det er ikke første gangen dette er min påskefavoritt

Bruk gjerne en karaffel for at den skal komme forbi den ungdommelige lukketheten og vise mer at terroirpreget som også byr på urter og blomster.

2016 var en årgang med god syrefriskhet i druene som et resultat av moderate temperaturer gjennom hele vekstsesongen, uten hetebølger som i eksempelvis 2015 og 2017. Druene ble derfor plukket 10 dager senere enn året før, forteller Col d’Orcia-eier, Francesco M. Cinzano i vårt zoom-møte. Han i vinmarken, jeg på kontoret, denne gangen.

Conte Francesco Marone Cinzano_2020.jpeg [306.21 KB]Han legger til: - En klassisk årgang med godt lagringspotensial, men som kan nytes som ung på grunn av sin gode fruktighet. Han mener den kan sammenlignes med 2010 og 2006 som har mange av de samme klimatiske egenskapene.

Slik smakte 2010-årgangen

I 2015 ga heten rundere tanniner og en vin som var tidligere drikkeklar, mens den i 2016 har en tanninstruktur som gjør at den har et lengre lagringspotensial.

Denne vinen som er produsentens viktigste, får druer fra hele den betydelige Col d’Orcia-eiendommen som ligger på en åsrygg (col på italiensk) som vender ned mot Orcia-elven. Eiendommen er en av de sørligste i Montalcino-regionen som totalt er på 24.000 hektar, og ut av det er 2100 hektar klassifisert som Brunello DOCG.

Estate at sunset.jpg [131.34 KB]Col d’Orcia på sin side har totalt 149 hektar med vinmarker, det meste er Brunello DOCG, men også Rosso di Montalcino DOC, Moscadello di Sant’Antimo (for internasjonale druer) og Chianti.

Brunello er tradisjonelt sett en blandingsvin, av druer fra ulike parseller og jordsmonn, og sågar årganger, all den tid det er lov å blande inn inntil 15 prosent av en annen årgang, så lenge minstekravet til modning overholdes, altså minst to år i eik og totalt 5 år for vanlig brunello og 6 år for riserva.

- Utvelgelsen av druene gjøres allerede i vinmarken, forklarer Francesco M. Cinzano. Det plukkes for flere viner samtidig, både rossoen som primært lages av druer fra de yngre plantene – nå tilgjengelig i 2018-årgang, og den vanlige brunelloen og riservaen.

– Vi går gjennom vinmarkene to-tre ganger og gjør en siste selektering når duene ankommer vinkjelleren, forklarer han. – Det er en kontinuerlig prosess som fortsetter mens vinen utvikler seg i fatene, og rett som det er finner vi ut at det vi trodde var rosso-kvalitet, faktisk ender opp som brunello.

Harvest_Poggio al Vento.jpg [125.94 KB]Toppvinen Poggio al Vento kommer fra en enkelt vinmark, og når utvelgelsen til denne er gjort, går overskuddet til de to andre brunelloene. Denne vinen lages kun i de beste årene – i et utfordrende år som 2014 ble det ikke laget annet enn brunello normale hos Col d’Orcia.

Neste år kommer deres siste tilskudd til brunello riserva-porteføljen, Nastagio, i 2016-årgang. Første årgang var 2011. Den kommer fra en enkeltvinmark som ligger langs veien opp mot Montalcno by. Den kjennetegnes av et ekstra kalkholdig jordsmonn med kompakt leire som sikrer plantene mot tørke. Denne vinmarken ga tidligere druer til den vanlige brunelloen fram til den ble omplantet i 2006-2007, og da med veldig høy tetthet som sikrer stor konsentrasjon og intensitet.

– Derfor bruker vi mindre fat av fransk eik for det første året, for å mykne tanninene, og deretter de stor tradisjonelle fatene siden vi ikke ønsker å dekke over brunellokarakteren med eiketoner, understreker han.

Nastagio er den mest moderne brunellotilnærmingen fra Col d’Orcia.

Cellar.jpg [574.03 KB]Innholdet av kalkstein i området varierer avhengig av alderen på jordsmonnet. Nastagio er yngre kalkjordsmonn, preget av avleiringer fra Orcia-elven. Mens Poggio al Vento er gammel havbunn og har derfor mye fossiler og en del sand. Som altså gir en helt annen mykere mer aromatisk og krydret stil. De to riservaene befinner seg derfor på hver sin side av den store brunello-paletten.

Poggio al Vento som modnes i sju år før lansering, kommer snart for salg som 2013. Ut fra hvordan den vanlige brunelloen smakte i 2013, bør dette være noe å se fram til.

Siden 2018 dyrkes alle de 149 hektarene biodynamisk. Denne endringsprosessen startet for over 30 år siden med å la gresset gro mellom radene. Det siste forskningsprosjektet de engasjerer seg i, er å tilsette zeolitt – vannholdig vulkansk aske fra Sicilia – som tilsettes komposten. Zeolitt er for øvrig kjent gjennom NASAs eksperimenter med å dyrke grønnsaker i verdensrommet.

Col d'Orcia estate.jpg [255.54 KB]– Zeolitt gjør at jordsmonnet holder bedre på fuktigheten, og det er vår måte å møte utfordringene som de stadige hetebølgene påfører oss, forteller Francesco M. Cinzano. Komposten ble først tilført jorden i 2020, og de første resultatene er allerede synlige i testparsellene. Tørke er den største klimautfordringen, derfor tester de også ut nye rotstokker som er mer tørkeresistente.

De økende sukkernivåene i druene er et annet forskningsområde. – For å holde sukkerdannelsen nede, jobber vi med å beholde mest mulig løvverk på plantene slik at det danner skygge mot solen. Vi ser også på andre måter å skape skygge etter at druene har endret farge. Vi tester dessuten ut å plukke tidligere, forklarer han.

Col d’Orcia er en polykultur-eiendom med stor vekt på biomangfold. Det er ikke bare druene som dyrkes biodynamisk, men også hagen, kornåkrene, olivenlundene og tobakken – av typen toscanello dyrkes slik eller i det minste økologisk. Montalcino var en stor produsent av tobakk fram til 1950-årene, da druedyrking tok mer over.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her