Godbiter i pollisten
Det er nå du skal kjøpe vin til årets påskelam

Det er nå du skal kjøpe vin til årets påskelam

Col d’Orcia i siste årgang ut er knallgod, både i brunello- og rossoutgave. Begge er å finne i mange polutsalg.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2016 - 13:19

 

 

Forrige årgang av Col d’Orcia Brunello - 2010 – regnes som perfekt og en av de beste på lang tid. Det skal litt til for å måle seg med noe slikt.

Les mer om forrige utgave av denne vinen

Men 2011-utgaven av samme vin er sublim. Den har faktisk enda mer av alt det 2010 hadde, men hele tiden i perfekt balanse. Det betyr silkemyk, men også stor og konsentrert munnfølelse, lekker sødme, fine faste tanniner og godt krydderpreg. En vin som er skapt for gode retter med lam eller vilt. Og for påskens gode måltider.

Lover godt for toppvinene

Dette er altså ingen lettvekter, ei heller hva alkohol angår, men de 14,5 prosentene er svært godt pakket inn av frukten og friskheten.

Om du ikke nyter denne vinen i år, som for øvrig er å få i 59 polutsalg, holder den i mange påsker framover. Det blir spennende å smake Col d’Orcias toppviner fra 2011 når de lanseres noen år fram i tid, for dette er imponerende saker.

Lavt utbytte 

2011 var et veldig varmt år, med tidligere innhøstning enn normalt, men takket være kjølige netter, oppnådde druene tilstrekkelig med syre til å gi et så balansert resultat. Hos Col d'Orcia var utbyttet nesten like lavt som året før, rundt 42 hl/ha. 

Hvis du vil spare brunello-opplevelsen til senere, er produsentens «enkleste» vin, Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2013 en virkelig lekkerbisken. Og et godt løft fra forrige årgang. 2013 var en svært vellykket årgang i Montalcino med tilnærmet perfekte forhold.

Det gir seg uttrykk i denne vinen som er tvers gjennom lekker med klassisk Montalcino-parfyme og nydelig frukt. Det er ingen grunn til å spare på denne vinen – selv om den nok holder i mange år – for den er helt uimotståelig god. Dessuten er den i hyllene til sju polutsalg nå i dagene før påske.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her