Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2010 (44540)er nå kommet i ny og lekker årgang og samtidig er den å finne på fast hylleplass i de største polutsalgene. Når den har slike strålende evner sammen med gode lammeretter, er valget lett i år.
Her ser du hva du kan servere til denne vinen
2010-årgangen hylles som den største på lenge, bedre enn 2007 og 2006, og på nivå med 1997. At akkurat denne siste er fantastisk – fortsatt – kan jeg skrive under på. For nøyaktig ett år siden hadde jeg gleden av å smake denne vinen da Col d’Orcia-sjefen selv, grev Francesco M. Cinzano, var på besøk i Oslo.
Tålmodighet belønnes rikelig
Det er godt mulig 2010 overgår denne på sikt, men det vil altså tiden vise. Det er derfor all grunn til å legge til side noen av flaskene du kjøper. For den kommer til å bli strålende – det er sikkert.
2009 i magnum ligger ikke tilbake, og det er jo et format som er enda mer interessant å legge i kjelleren.
Men kanskje du heller skal satse på lillebroren til årets påskelam? Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2012 (7543) er nemlig et helt supert alternativ. Og siste versjon ut holder godt mål. Den finnes dessuten i magnum fra den ekstra vellykkete 2011-årgangen. Rosso er altså «mini-brunelloen» vi skal nyte mens vi venter på den store vinen.
Les mer om brunello og området
Aller størst er selvsagt riservaen – Col d'Orcia Brunello di Montalcino Riserva Poggio Al Vento 2006 (49308)– som nå er å få i den svært lagringsdyktige 2006-utgaven. Ved samme anledning som nevnt over fikk jeg smake denne i 1995, muligens en litt svak flaske, men dette er en vin som holder virkelig lenge.