Nordmenn spiser enorme mengder pølser, faktisk setter vi til livs rundt regnet hundre stykker hver i året. Mesteparten fortæres i lompe eller i brød, med stappe eller i gryte.
Alle de gode pølseoppskriftene finner du her
Felles for de aller fleste pølsemåltider er at de er et resultat av tidsklemma. Men det betyr på ingen måte at middagen må bli kjedelig. Det finnes utallige måter å utnytte denne populære og smaksrike ingrediensen på.
Slik blir pølsene perfekte
Pølser som ikke skal på grillen bør ikke koke, de skal bare trekke. Kok opp vannet og skru ned varmen før du legger pølsene i.
Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.
Tynne pølser trenger kort trekketid - rundt 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn to pølser til barn og fire til voksne.
Tilbehør til pølsene finner du her
Å dampe pølser er den "proffe måten". Legg en rist i kjelen og fyll på med vann til kanten av risten. Legg pølsene oppå og legg over lokk. Når vannet koker blir pølsene varmet opp av dampen. Metoden brukes ofte i pølseboder, da kan pølsene holdes varme lenge uten å bli "vannet ut".
Server pølsebrød, lomper, sennep og ketchup og gjerne sprøstekt løk eller hakket fersk løk ved siden av - noe for en hver smak. Husk at pølsebrødene blir enda bedre om de får noen minutter i ovnen først.
Kunsten å steke pølser riktig
Pølser bør stekes langsomt på lav varme i en lett oljet stekepanne - ikke stikk hull på skinnet for da mister du mye av saftigheten og smaken i pølsene.
Snu pølsene ofte slik at de får jevn varmebehandling over det hele.
Nå kan det passe med litt pølsehistorie
Det er heller ikke noe problem å steke pølser i ovnen. Rull da pølsene i litt nøytral olje (solsikke- eller maisolje) og la dem steke i en langpanne på 180 grader i en halvtimes tid.
Husk å snu pølsene ofte, og følg med slik at de ikke sprekker. Hvor lang tid de enkelte pølsene trenger varierer med tykkelsen, her lønner det seg å være oppmerksom.
Fristende oppskrifter
Det er ikke måte på hvor mange ulike retter du kan lage bare du har pølser i huset. I Apéritifs store kokebok finner du flere lekre oppskrifter.
Her har vi funnet frem et lite knippe oppskrifter til inspirasjon og glede.