Med store bekymringer rundt renter, strøm- og matvarepriser, er det kanskje tid for å ta en kikk på eget matforbruk, for mat må man ha og her er det en del å spare. Det er nemlig slik at den gjennomsnittlige, norske forbruker kaster hver åttende handlepose rett i søppelet.
Miljøutfordring
Dette tilsvarer 390 000 tonn i året, noe som ikke bare er sløsing med ressurser og penger, men det er også en av verdens aller største miljøutfordringer. For en hel tredjedel av all mat som produseres, kastes.
Vi er blitt mer kravstore til kvalitet og er samtidig mindre bevisst hvor mye vi spiser, og dermed kjøper, lager og forsyner oss vi med for mye mat. Resultatet er at restemat, halvslappe grønnsaker og tørre boller havner i søppelet, selv om de fremdeles er fullt spiselige og kan bli til de lekreste retter.
De fleste av har gode intensjoner og ønsker å leve klimavennlig, men det er ikke alltid lett å vite hvordan. Et svært enkelt skritt er å ta vare på rester, og det å pakke dem inn, holder dem friskere. For å unngå plast er et smart triks å bruke voksduker til å pakke inn restene, eksempelvis Beeskin som også kommer i poseform. Beeskin består av bomull som er dekket i et lag bivoks, harpiks og jojobaolje, og er formbar slik at duken enkelt kan pakkes rundt det meste.
En app mot matsvinn
Det er også penger å spare og mat som kan reddes ved å endre handlerutiner. Det sies at det finnes en app for alt, og Too Good To Go er den som hjelper deg med nettopp dette. Brukerne av appen får mulighet til å kjøpe prisredusert mat som butikker eller spisesteder ellers ville kastet.
Du kjøper såkalte «forundringsposer» som så hentes i en restaurant, butikk, kafé eller et bakeri når det nærmer seg stengetid. Posene kan inneholde varme frokoster fra hoteller, bakevarer som ikke kan selges dagen etter, frukt og grønnsaker med skavanker, pålegg og kjøtt som nærmer seg utløpsdato, og mye mer.
Den som har prøvd Too Good To Go, vet at innholdet i posene kan være svært variert, men at du også plutselig kan få en bærepose full av boller. Igjen har du mye mat du ikke vet hva du skal gjøre med, og sjansene er store for at mye kastes.
Men det finnes ting du kan gjøre for å bruke opp alt du har i kjøleskapet eller Too Good To Go-posen, og her har vi samlet flere tips for å gjøre det enklere for deg.
Brød:
- Fukt hele brødet og stek det i ovnen på 120 grader i 10 minutter. Etterpå vil brødet være godt og saftig med knasende skorpe.
- Del brødet opp i biter som tørkes og smørstekes med for eksempel salt og hvitløk. Vips, så har du krutonger til salater eller supper.
- Lag kjøttfrie kjøttkaker.
- Tørk brødet og kjør det i en blender til pulver som deretter siktes. Alt etter hvor finmalt det er, kan det brukes til jevninger i sauser og supper, som ingrediens i nytt brød og kaker, eller til panering og fritering.
- Lag brødchips ved å halvveis fryse brødet, skjære det i tynne skiver, og steke det i ovn med olje.
- Lag ostesmørbrød og arme riddere
Boller:
- Del dem opp i biter og tørk dem. Smørstek dem så med kanel og sukker, og bruk dem på smuldrepai, på is, eller i andre desserter.
- Tørk bollene og kjør dem til nytt «mel» som kan brukes som ingrediens i eksempelvis brownies eller kjeks. - Rabanadès - Arme riddere
Grønnsaker:
- Ovnsbakte grønnsaker, gratenger, gryter og supper
- Sylting – nesten alle grønnsaker egner seg godt til å syltes.
- Vegetarisk vri på bacalao, grønnsaker à brás.
- Stekes grønnsaker raskt i olje, forlenges holdbarheten godt.
- Mange grønnsaker blir sprø og friske igjen om de legges i isvann ca. 10 minutter.
Frukt:
- Fruktsalat eller som ingrediens i salat.
- Tropisk banansuppe
- Frys dem og bruk dem i milkshake, smoothie eller «nice cream».
- Banankake eller -pannekaker
Eplekake eller muffins med bær Tilslørte bondepiker
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig