Ole Smoky Moonshine tappes i «Norges-glass» for å beholde mest mulig av den hjemmelagete følelsen. Original og White Lightnin’ er de som rent visuelt gir aller mest assosiasjoner til hjemmebrent. Forskjellen på de to er råvarene, den første er et maisdestillat og til den andre er det brukt korn. Begge er 100 proof (50 prosent) og begge er i salg i Norge.
Enda sterkere er Harley-Davidson-utgaven som holder 103 proof, er oppkalt etter HDs tosylindrete 103-motor. Det er i tillegg en heftig røykt whisky.
De 12 andre moonshineproduktene – mange av dem tilbys kun til de mange besøkende på destilleriet - er smaksatt av ulike frukttyper. Som kirsebær, fersken, jordbær, lønnesirup og «eplepai». I dette tilfellet kommer syltetøyglassene helt klart til sin rett.
Uramerikansk som eplepai
Mens småskalabrenning i Norge opprinnelig ble gjort på basis av korn eller poteter, er det altså mais som er basen for den historiske moonshine. Så også hos Ole Smoky, og her er det mer enn hundre år gamle oppskrifter som gjelder. Bak selskapet som startet opp i 2010 etter at det i 2009 igjen var lovlig å destillere i Tennessee, står flere lokale krefter. «Vi er født og oppvokst i Appalachian-fjellene. Våre familier var blant de første til å slå rot i Smoky Mountains. Som alle andre i området var destillering en måte å overleve på gjennom tøffe tider», skriver medeier Joe Baker på nettsidene deres.
Det innebærer selvsagt også lovbrudd opp gjennom tidene. I perioden 1920-1933 da det var forbud mot både å produsere, transportere og drikke alkohol, var aktiviteten i området stor. Men i dag ser man på denne type ulovlig aktivitet med mildere øyne, og alt som er «uramerikansk» har fått ny interesse. Moonshine oppleves som like amerikansk som eplepai.
Moonshine og Appalachian-fjellene er nært knyttet til hverandre. Foranledningen var en stor gruppe skotske og irske innvandrere som rundt år 1800 rømte fra den stadige hardere beskatningen i Pennsylvania. Det var den samme bølgen som befolket Kentucky med destillatører og dermed la grunnlaget for whiskeyproduksjonen her.
Fjellområdet som dekker flere stater fra Pennsylvania i nord til Alabama i sør, skaper en barriere mellom østkysten og «stroka innafor», særlig Kentucky og Tennessee. Det er i Gatlinburg, Tennessee at Ole Smoky holder til.
Alkohol er nå underholdning
Deres destilleri er faktisk USAs mest besøkte. Ikke så rart siden det er det ledende moonshinedestilleriet og det første lovlige noensinne i den østre delen av Tennessee. Og ikke minst at det ligger ved foten av nasjonalparken Great Smoky Mountains som er en del av det større Appalachian-området og den mest besøkte av alle USAs nasjonalparker. Selv om dette tidligere var sentrum for hjemmebrenning, stammer imidlertid ikke fjellkjedens navn, til daglig Smokies, fra hjemmebrenning, men derimot fra den røykaktige tåken som henger over det svært kuperte landskapet.
Det var nettopp denne utilgjengeligheten som gjorde at området spesialiserte seg på destillering. Mais var viktigste jordbruksprodukt, men ulønnsomt på grunn av transportkostnadene. I destillert form, derimot, ble disse vesentlig lavere og inntektene tilsvarende høyere.
Den store pågangen gjorde at Ole Smoky i 2014 åpnet et nytt destilleri i Pigeon Forge som en del av fornøyelsesparken (!) The Island.
Så fra å være et område underlagt ganske store alkoholrestriksjoner siden begynnelsen av 1900-tallet – noen områder er fortsatt såkalt dry counties – er alkohol altså blitt underholdning. Jack Daniels-museet i Lynchburg - en kort kjøretur unna - er derimot tørrlagt. Det er sett med norske øyne vanskelig å forstå disse forskjellene i lovgivning mellom nabobyer. Og kanskje spesielt i en stat som Tennessee som først og fremst er kjent for sitt musikkmiljø – blues, rock og country - som sjelden assosieres med totalavhold.