Mat
Sild som tapas

Sild som tapas

Lag en rekke tapasretter av fersk sild og du har et festmåltid som gir lite utslag på matbudsjettet. Lett å finne godt drikke til er det også.
05 Desember 2012 - 12:41

Sild er ikke bare billig, men først og fremst uendelig sunt og godt og dessuten en velvillig råvare.

Hvis du tror at et sildebord må inneholde klassikere som sursild, tomatsild og sennepsild, tar du feil. For når du bruker fersk sild, som en hver fiskedisk kan by på, i stedet for spekesild, kan du lage de deiligste tapasretter.

Etter dette måltidet kan du med god samvittighet klappe deg på magen, for den har fått Omega-3-dose for en hel uke.

Av sild blir du snill, og kanskje litt vill, i hvert fall ikke tung, verken i kropp eller i sinn. Noe godt å drikke til silda virker på samme måte. Den perfekte setting for en hyggelig kveld rundt spisebordet med andre ord.

Siden sild er så uforskammet rimelig, en konsekvens av stor tilgang året rundt, har du råd til noe ekstra godt ved siden av. Ikke slik å forstå at du behøver å investere ekstra mye, for gode partnere finnes også i de rimelige prisklasser.

Godt vann er kjempegodt, og bør alltid følge ikke bare sildemåltidet.

Flere lekre retter med sild

Sild forbindes imidlertid oftest med øl og akevitt. Ikke uten grunn. For alkohol hjelper til med å fordøye fiskefettet, og er dermed av stor nytte siden mange kan ha problemer med sure oppstøt etter et stort inntak av sild.

I tilberedningen av silderetter brukes ofte mye eddik som enkelte dessuten kan reagere på. Syren må derfor balanseres gjennom tilbehøret, i form av brød, kokte poteter og melkeprodukter.

Eddik er alltid en utfordring for drikkefølget, enten det er øl, akevitt eller vin. Det er derfor viktig å bruke en mild type, med maksimalt seks prosent syre.

Eplesideeddik er bedre, mildere og fruktigere enn den tradisjonelle husholdningseddiken. Sherryeddik er ofte både skarp og kraftig, men likevel ingen umulighet i forhold til det flytende følget.

De fire versjonene over sildetemaet oppfører seg ganske så forskjellige overfor ulike drikkevarer.

Eksempelvis er den eddikmarinerte mye enklere å finne en partner til enn den kokte og kalde silda som alene gir en noe tørr munnfølelse og som derfor gjør at enkelte drikkevarer blir spisse eller skarpe ved siden av.

Slik lager du sild til julebordet enkelt

Unngå brun akevitt

Men det er helt klart upraktisk å operere med mange alternativer til et slikt sildebord, siden tanken er å servere alt på en gang, slik at hver gjest fritt kan plukke det som frister mest.

Derfor må vi konsentrere oss om minste felles multiplum, de drikkevarene som totalt sett fungerer best med alt.

Best av alle, uavhengig av type, er Hansa Premium.

Dette ølet som har butikkstyrke er uovertruffent til sildebordet. Et lyst, fruktig og ganske fyldig øl som gjør en veldig bra jobb sammen med alle fire sildevariasjonene.

Skal du ha en akevitt ved siden av, fungerer danske Aalborg Jubilæums Akevitt (96893) nesten helt optimalt. I enkelte tilfeller, som overfor den stekte silda med salsa, blir sitrusskallpreget i akevitten vel fremtredende.

Godt fungerer også Gilde Dill Aquavit (34202), forutsatt at du liker dillsmaken. Begge akevittene er veldig fruktige i stilen, uten fatpreget som er så typisk for de brune norske akevittene og som kræsjer med aromaene i våre silderetter.

Tapas er et spansk konsept, og tapasvinen fremfor noen er sherry, og spesielt manzanilla når det er sjømat på tapasmenyen. Denne type sherry har aromaer i retning brødbakst, grønne epler og sjøbris.

De beste tapasrettene

Utfyller hverandre

Alegria Manzanilla (10340) gjør en "over all" god jobb overfor silda. Manzanilla er på grunn av alkoholnivået på 15 prosent, et mektigere følge til mat enn vanlig hvitvin, så husk endelig å servere vann ved siden av.

Vanlig hvitvin kan også brukes. Gentil Hugel 2013 (34533) er et spesielt godt valg til sild.

Bestill drikkeforslagene med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Sildetapas råmarinert i sherryeddik

Sildetapas råmarinert i sherryeddik
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kokt og kald sild

Kokt og kald sild

Fremgangsmåte

  1. Rens sildene (ta ut innmat og kutt hodet) og del opp i skiver à 3-4 cm. Hvis du kun får tak i fileter, deler du hver filet i to.
  2. Kok opp vann og øvrige ingredienser. Legg sildebitene oppi og kok forsiktig opp.
  3. Trekk kjelen til side og skru ned varmen. La fisken trekke ved svak varme til den er kokt. Det tar ca 10 minutter.
  4. La kjelen med fisken stå på kjøkkenbenken til den er lun. Sett deretter kaldt.
Pepperrot- og dillkrem:
Bland alt sammen og sett kaldt.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Slik lager du de gode silderettene

Se hvordan du lager din egen sursild her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marinert og grillet eller stekt sild

Marinert og grillet eller stekt sild

Fremgangsmåte

  1. Bland marinaden og hell over sildefiletene. La ligge over natten, eller minst to timer.
  2. Tørk av og legg filetene i en dobbel grillrist for at de ikke skal gå i stykker under grillingen.
  3. Hvis du velger å steke dem, gjør du slik:
  4. Bland ½ dl hvetemel og ½ dl strøkavring med 1 ts salt og ½ ts hvit pepper. Vend filetene i blandingen og dryss av overflødig panering. Stek i olivenolje til gylden overflate.
  5. Server varme, lune eller kalde med hjemmelaget salsa.
Salsa:
Rens plommetomatene for frø og evt. også skinn. Kutt i terninger. Bland øvrige ingredienser med tomatterningene.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sild med panzanellasalat

Sild med panzanellasalat

Fremgangsmåte

  1. Panzanella:
  2. Kutt et kryss i toppen av tomatene og skold dem ved å ha dem i kokende vann noen sekunder før du har dem over i en bolle med isvann. Fjern skinnet og del tomatene i to.,
  3. Sett stekeovnen på høyeste temperatur. Del paprikaen i to på langs og pensle skinnet med litt olje. Stek dem i stekeovn med skinnsiden opp til de får svarte flekker.
  4. Ha paprikaen over i en plastpose og la de avkjøle seg. Del paprikaen i pene biter. Skjær loffen i terninger.
  5. Bland ingrediensene til panzanellaen og smak til med salt, pepper og eddik.
  6. Sild:
  7. Skjær hver sildefilet i tre biter og dryss med salt og pepper. Stek dem i olje i varm panne med skinnsiden ned i ca ett minutt.
  8. Tilsett hvitløk og basilikum i stekepannen og stek videre ett minutt.
  9. Legg opp sild og panzanella lagvis og pynt med friske urter og oliven.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.38 l Pris: 149.90 kr Uten utvalg
    86 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    85 POENG

Sildeboller

Sildeboller

Fremgangsmåte

  1. Sildeboller:
  2. Del silda i biter og ha den sammen med øvrige ingredienser bortsett fra potetmelet i en food prosessor. Kjør i 10 sekunder.
  3. Juster konsistensen forsiktig med potetmel eller melk. Du skal ha en seig og passe fast masse som formes til små boller.
  4. Hvis du frityrsteiker bollene, bør du rulle dem i strøkavring. Hvis du steiker i olje i panna, er det ikke nødvendig. Stek et minutt på hver side til gjennomstekt.
  5. Paprikamajones:
  6. Del paprikaen i fire deler og grill enten i ovn eller på grill til skinnet er svart. Legg paprikaene i en tykk plaspose til de er kalde nok til å kunne skrelles.
  7. Skrell av skinnet og kjør i food processor med egg, tabasco, hvitløk og sitron.
  8. Hell i oljen i en tynn stråle mens du kjører på saktere hastighet. Smak til salt og pepper og bland i urtene.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her