Mat
Slik lager du verdens beste majones til rekene

Slik lager du verdens beste majones til rekene

Ferske reker blir himmelske med hjemmelaget hvitløksmajones. Her får du to forskjellige oppskrifter på aioli.
11 Juli 2018 - 12:12

Lettvint selv om du nok må investere i litt (rå) muskelkraft. Men da kan du nyte rekene med egnet drikkefølge med ekstra god samvittighet etterpå.

Hvitløksmajones er av industrien introdusert som vanlig majones med smak av hvitløk, men det er ikke riktig. Alioli (spansk) eller aioli (franske) betyr rett og slett hvitløk og olje, og det er det den skal smake, ikke først og fremst eggeplomme!

I Spania lages alioli mange steder fortsatt på gamle måten, altså med bare hvitløk og olje, selv om den stadig oftere lages med eggeplommer. Og en tapasbar kan vurderes etter smaken på aliolien.

En dråpe av gangen
Skal du lage ekte alioli, er det viktig at hvitløken er så fersk og sprø som mulig. Og du må bruke mye armkraft og en morter for at resultatet skal bli vellykket.

For hvitløken skal knuses til den skummer, så tilsettes oljen dråpevis, og kun en dråpe av gangen. Da er den blitt luftig og kremaktig. Men selvsagt ikke så jevn og stiv som en majones med eggeplommer. Som dessuten er litt mildere.

Hvitløk er tingen
Vil du ha majonesen så mild som mulig, kan du koke hvitløksfeddene i flere runder med vann. For deretter å avkjøle dem og så lage aiolien (som de fleste kaller den), men da med eggeplommer. Denne metoden er velegnet når du ikke har tilgang på helt fersk hvitløk.

Hvitløksmajones brukes i hele Middelhavsområdet. Men fremgangsmåten er noe forskjellig. Spania skiller seg mest ut med sin enkle versjon, mens franskmennene ofte bruker flere ingredienser. Her får du oppskriften på to veldig ulike versjoner, som begge smaker veldig godt til de ferske rekene.

De norske er salte
Norske reker skiller seg mye fra dem du får servert lenger sør i Europa. Artsforskjeller er det selvsagt flere av, men den viktigste er likevel at de norske rekene er relativt salte.

Lær mer om reker her

På de neste sidene finner du drikkeforslag og oppskrifter

 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett
Dagens rett

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett

Prinsefisk er nytrukket torsk i en fyldig og luftig hvit saus. Mat for kongelige, og navnet har en slik forklaring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her