Mais er Amerikas svar på vår hvete og Asias ris. Maisens forgjenger, en gresslignende vekst, vokste opprinnelig vilt på høyslettene i Mexico og Sør-Amerika. Den "kommersielle" dyrkingen startet allerede for 5-6000 år siden i et relativt snevert område i Mexico. 

Datidens mais var langt fra det vi i dag forbinder med veksten. Rundt 2700 f.Kr. var maiskolben mer som et strå med bare 6-9 frø. Men allerede da ble frøene tørket og knust til korn og benyttet til baking av flatbrød som ble stekt på varme steiner. 

For 3400 år siden hadde maisen spredd seg til hele Mellom-Amerika. Senere både i nordlig og sørlig retning, og selvfølgelig til Europa.

 
Polenta er laget av mais. Foto: Savany

Popcorn skal ha vært det aller første Columbus og de andre kolonistene ble tilbudt av de innfødte, selve poppingen ble gjort ved at sand ble varmet opp i et kokekar og frøene ble rørt nedi den hete sanden.

Dette var fremmed mat for 1600-tallets europeere som spiste popcorn med sukker og fløte til frokost. Det er kanskje derfra ideen om frokostblanding kommer.

Uansett er popcorn ikke et produkt av den moderne amerikanske kulturen men en av de aller eldste rettene fra det amerikanske kontinentet.

Indianerne visste imidlertid å utnytte planten maksimalt og laget tekstilfibre av det som ikke kunne spises. I dag er det ikke den spiselige maisen (sweet corn) som brukes til disse formålene. Mais brukes også til fremstilling av så vel øl som whiskey.

Ulike sorter

Det finnes et stort antall forskjellige maissorter, minst 200 i tallet, fordelt på fem hovedtyper hvorav vi kjenner to, popcorn og sweet corn. Førstnevnte brukes til popcorn og til polenta og sweet corn som har mye sukker og langt mindre stivelse, spises fersk.

Les mer om ulike sorter som dyrkes i Norge her

Mais finnes dessuten i alle regnbuens farger, hvite, gule, røde, blå og svarte, ensfargete og spraglete. I den gamle inkakulturen hadde maisen en sentral mytologisk posisjon.

Men vi forbinder mais først og fremst med de søte gule kornene som smaker så godt og som er så sunne, fulle av B-vitaminer og mineraler som de er. Mais inneholder dobbelt så mye jern og kalsium som rødt kjøtt og 70 prosent mer proteiner.

Så fargerike kan maiskolber være. Foto: KenWiedemann

Derfor er mais en viktig råvare i det vegetariske kjøkken. Og burde bli det også i ditt kosthold.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her