Guide

Oppskrifter med mais

Fersk mais legger du rett på grillen
Foto: (LauriPatterson)

Fersk mais legger du rett på grillen

Om du ikke har muligheten til å delta på selvplukk av mais, finnes nyhøstet mais i grønnsaksdisken. Du kan legge den rett på grillen eller gjøre mer ut av måltidet. Mye god smak er belønningen.
18 August 2023 - 07:00

Mais er blitt en favoritt blant bønder på Østlandet. Når sesongen for selvplukk av jordbær er slutt overtar maisen. Til tross for at mais er en varmekjær vekst og ikke naturlig i vår flora, klarer den seg normalt godt på Østlandet.

Kortreist er best
Mange gårdbrukere lager dessuten noe ekstra ut av selvplukkingen i form av grilling av maiskolbene på stedet. Moro og godt for hele familien. Sesongen varer til midten av september.

Relativt kort holdbarhet gjør at maisen er best når den er nyplukket. Det du ikke klarer å spise i løpet av den nærmeste uken etter innhøstningen forutsatt at du oppbevarer maisen ved lavest mulig temperatur over null, kan du forvelle og fryse ned.

Har du ikke anledning til å plukke den selv, er det ingen grunn til å fortvile. Grønnsaksdiskene bugner av saftig norsk mais for tiden og husk at utenom sesongen smaker fersk mais du selv har lagt i fryseren mye bedre enn importmais som har blitt tørr på sin lange vei fra bonde til butikkdisk. 

Uansett hvor maisen kommer fra bør du sjekke hver kolbe grundig og legge bort dem som har begynt å få inntørkede korn. Dette er særlig viktig når du skal grille maisen. 

Uansett hvor maisen kommer fra bør du sjekke hver kolbe grundig og legge bort de som har begynt å få inntørkede korn. Dette er særlig viktig når du skal grille dem.

Du trenger bare smør . Foto: zeljkosantrac

Skikkelig grillsmak
Hvis du ikke får tak i helt fersk mais, blir resultatet bedre hvis du forveller maiskolbene lett 5-6 minutter før du legger dem på grillen.

Alternativt kan du pakke maisen inn i folie sammen med kryddersmøret og grille på middels sterk varme.

Ønsker du imidlertid den skikkelige grillsmaken, bør du legge dem rett på grillristen. Uansett, grillet mais er en delikatesse som hele familien liker. Og det er lov å søle når du spiser, det er nemlig ikke til å unngå.

På undersidene finner du nyttig info om mais, hvor du kan selvplukke, oppskrifter og drikkeforslag

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her