Dagens rett

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Lekrere blir knapt en viltmiddag - og så enkel den er å lage
Foto: (Matprat/Synøve Dreyer)

Lekrere blir knapt en viltmiddag - og så enkel den er å lage

Denne oppskriften med reinsdyrfilet som hovedingrediens må du rett og slett prøve.
Redaksjonen
09 November 2019 - 01:05

Reinsdyrfilet er kanskje den edleste råvaren som finnes med sin fantastiske mørhet og rike men også milde sødmefylte smak.

I denne oppskriften balanseres denne sødmen av en syrlig plommesaus. Det er kanskje den eneste måten å nyttiggjøre seg importplommene du finner i butikken nå midtvinters.

Lekre oppskrifter og litt harde fakta om reinsdyr finner du her

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bestill dagens rett som e-post

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Fremgangsmåte

  1. Ta reinsdyrfileten ut av kjøleskapet i god tid slik at kjøttet får temperert seg før du steker det.
  2. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper.
  3. Brun fileten i smør i en varm panne. Legg den over i en ildfast form.
  4. Stikk inn et steketermometer og stek fileten på 125 grader i 15 – 20 minutter eller til kjernetemperaturen viser 60 - 65 grader. La fileten hvile noen minutter før den skjæres opp.
  5. Plommesaus:
  6. Del plommer i to og fjern steinene. Lag et snitt i skinnet på hver halvdel.
  7. Kok opp sukker og eddik. Ha i stjerneanis, kanelstang og rødvin, kok opp og la koke et par minutter.
  8. Legg i plommene med skinnet ned, skru ned varmen og småkok til plommene er møre, men ikke bløte.
  9. Ta ut halvparten av plommene og mos resten i sausen. Kok videre inn til halv mengde. Sil sausen.
  10. Tilsett viltkraft og kok inn til halv mengde. Rett før servering pisker du inn kaldt smør i terninger litt etter litt og smaker til med salt og pepper.
  11. Blomkålpuré:
  12. Del blomkålen i små buketter og kok dem møre i fløte. Hell av fløten og ta vare på den.
  13. Tilsett smør og mos blomkålen med en stavmikser. Spe med fløten til passe konsistens og smak til med salt og pepper.
  14. Tilbehør:
  15. Skrell persillerøtter og del dem i fire. Stek dem myke i smør.
  16. Dryss over sukker mot slutten av steketiden. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  17. Ta skinnet av plommene og varm dem i sausen rett før servering.
  18. Server skiver av reinsdyrfilet med blomkålpuré, stekte persillerøtter, plommesaus og poteter med friske urter.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 05. mai

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her