Både J.B. Becker Wallufer Walkenberg Spätburgunder Spätlese trocken Alte Reben 2015 og J.B. Becker Wallufer Walkenberg Spätburgunder Spätlese trocken 2016 er laget slik forfedrene til Hans Josef «Hajo» Becker har gjort det siden 1893; usprøytede druer fra vinmarker som gir lavt utbytte, under 20 hl/ha, fra velvoksne planter, og bare de aller eldste for Alter Reben-utgaven. Vinene spontangjæres og modningen på bunnfallet gjøres i tradisjonelle velbrukte fat.
Det eneste som kan sies å ikke være tradisjonelt ved framstillingen, er bruken av trykktank under uttrekket og gjæringen. Når tanken åpnes, «eksploderer» druene og resultatet er mer smak og karakter, ifølge vinbonden selv.
Filtrering unngås siden filosofien er at vinene lages for å tåle lang lagring, og da trenger de alt de har fått med seg fra vinmarken for å gjøre denne jobben best mulig.
Derfor er disse rødvinene ikke sjarmerende og innsmigrende med søte bærtoner, vanilje og eik. Nix, de er heller rustikke med uttalt jordsmonnspreg og stofflighet – i samme gate som en annen spätburgundertradisjonalist, Markus Molitor.
Når det er sagt, så har de også veldig god moden kirsebærfrukt samt fin friskhet. De lar seg derfor godt nyte også nå i sin spede ungdom, servert i romslige glass og gjerne etter en runde i karaffel.
Se alle tyske spätburgundere på polet
Forskjellen på de to, bortsett fra årgangen er alderen på vinstokkene. Alte Reben er fra et varmere år. Den har derfor høyere alkohol, men de 14,5 prosentene bærer den godt takket være stor konsentrasjon og god friskhet.
Vinmarken Walkenberg i Walluf er såkalt grosse lage, tysk for grand cru, men J. B .Becker er ikke medlem av VDP, så her benevnes ikke vinene med GG. Vinmarken ligger i nedre del i den østligste delen av Rheingau, og er sørvendt men skråningen er her slakere og bare en halv kilometer fra elven. Disse forholdene sørger for optimal modning, men samtidig virker elven regulerende på de høyeste sommertemperaturene. Jordsmonnet skiller seg fra den vestre delen av Rheingau ved å være leirjord over grus.
I vest dominerer kvarts og skifer. Når vi er inne på denne forskjellen mellom vest og øst-Rheingau, kan jeg by på litt fun-fact: J. B. Becker leverte i perioden 1919 til 1959 sine spätburgunderdruer til Ewald Schug som var vinmaker hos Domäne Assmannshausen som ligger helt vest i Rheingau.
Sønnen til Edward er Walter Schug som fant lykken i Sonoma hvor familien fortsatt lager veldig klassisk pinot noir. Og Domäne Assmannshausen tilhører Hessische Staatsweingüter, sammen med blant andre Kloster Eberbach som var der hvor spätburgunder trolig først ble introdusert gjennom de franske cisterciensermunkene på 1100-tallet.
Spätburgunder fra Walkenberg gir altså en annen og mer elegant karakter enn i skiferdominert jordsmonn som gir betydelig kraft og et annet aromabilde til denne druen. J. B .Becker dyrker for øvrig både spätburgunder og riesling i Walkenberg. Og selv om spätburgunder utgjør 25 prosent av J B. Beckers areal på 13 hektar, er produsenten mest kjent for riesling i Norge. Rieslinger som på samme måte som at de røde, skiller seg ut fra mengden.
Les mer om disse svært lagringsdyktige rieslingene her
Ikke minst har det vært rikelig med anledninger til å smake vellagrete utgaver fra J. B. Beckers tilsynelatende uuttømmelige kjeller. Og det er en gave til enhver vinentusiast som ikke har all verdens lagringsplass selv – eller tid til å vente på at dagens viner skal bli drikkeklare.
Se alle vinene fra J. B. Becker
At også rødvin fra denne produsenten er holdbar, får vi mulighet til å test over nyttår når både 1994 og 1993 kommer for salg i Norge. Jeg gleder meg allerede.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....