Foto: Hanne Buxrud
Nye fristende eplekaker
God gammeldags eplekake
Fremgangsmåte
- Finn fram og smør en 22 cm springform.
- Skru ovnen på 175 grader. Visp eggedosis av egg og sukker til det er lett og luftig.
- Smelt smøret og tilsett eplemosten.
- Sikt inn en blanding av mel og bakepulver i eggedosisen og rør forsiktig med en slikkepott.
- Rør inn creme fraiche og det smeltede smøret med eplemosten.
- Hell halvparten av røren i en smurt kakeform og legg skiver av eple over røren.
- Hell resten av røren over før du legger et siste lag med epler på toppen.
- Strø over sukker og kanel og stek i ovnen i 45 minutter.
- Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig ved å stikke den inn i kaken og se om det er deig på den når du tar den ut. Er det deig på den, bør den steke litt til.
Server varm eplekake til vaniljeis, det smaker kjempegodt.
Har du lyst til å bake en annen kake med epler så finner du veldig mange forslag her
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
Eplemuffins som du vil elske
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Rør smør og sukker lett og luftig i en mikser.
- Rør inn eggene, ett og ett om gangen.
- Rør inn sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker.
- Bland bakepulver og hvetemel og rør dette inn i deigen.
- Bruk is-skje og fordel deigen i muffinsformer slik at alle blir like store.
- Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del eplene i båter. Ha litt sitronsaft over eplebåtene slik at de ikke blir brune.
- Trykk eplebåter ned i deigen.
- Riv marsipanen grovt og strø over muffinsene.
- Strø over sukker, kanel, kardemomme og mandelflak.
- Stekes i ca 20 min midt i ovnen på 175 grader.
Mange flere oppskrifter på eplekaker og ikke minst gode råd
Her finner du mange muffins du kan bake
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
Eplekake med dadler
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 170 grader. Legg et ark med bakepapir i bunnen av en springform (23-24 cm) og fest i formen. Smør innsiden på formen.
- Hvis dadlene er veldig tørre, kok opp eplejuice og la dem trekke 1 times tid. Er de ganske ferske, kan du la dem ligge i 15-20 minutter i kald væske, til alt det andre er klart.
- Sikt mel, bakepulver, salt, sukker, kanel og muskat i en stor bolle.
- Smelt smør og hell det i sammen med dadlene.
- Hell over i det tørre sammen med eggene. Bland godt. Røren er tykk som grøt, men det skal den være.
- Ha i eplebiter og bland godt. Jeg stakk noen biter ned tilslutt, men i den siste jeg laget, blandet jeg alt i med en gang - det gikk bra og kaken ble supersaftig.
- Stek i midten av ovnen, i 50-60 minutter, sjekk med en trepinne (grillpinne) om den er klar. Pinnen skal ikke ha våte deigrester på seg.
- Avkjøl litt og server med vaniljeis, vaniljekesam etc. Jeg blandet Synnøve Finden sin nye naturell yoghurt med TINE vaniljekesam og ekstra hjemmelaget vaniljesukker.
Drikke som passer til denne oppskriften
Sprø eplekake
Fremgangsmåte
- Egg og sukker piskes godt, før det tørre og våte tilsettes om hverandre.
- Etter at røren er helt i formen, stikkes eplebitene på skrå ned i røren.
- Bland kanel, sukker og kjeks med en stavmikser. Strøs over kaken.
- Stek ved 200 grader i 30 minutter i en liten langpanne som måler 27 x 38 cm.
- Serveres med pisket krem.
Har du lyst til å bake en annen kake med epler så finner du veldig mange forslag her
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
Eplekake med rom-rosin
Fremgangsmåte
- Ha rosinene i en skål og hell over romen. Dette skal stå og trekke mens du lager kaken.
- Sett ovnen på 180 grader. Kaken skal stekes på nederste rille i ca 45 min.
- Ta ut kjernene og skrell eplene. Del dem i båter.
- Ha kanel og sukker i en stor plastpose og ha eplebåtenene oppi. Rist godt så båtene blir dekket av blandingen.
- Smelt smøret og la det stå og kjøle seg litt.
- Bland mel, bakepulver og vaniljesukker.
- Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
- Bland mel og smør litt og litt inn i eggedosisen.
- Ha bakepapir i bunnen av en 24 cm-form, og smør kantene.
- Ha røren i formen.
- Tøm romen av rosinene og strø dem over røren.
- Legg eplene i formen. Jeg pleier å legge dem i ringer. Jo flere eplebåter du får plass til, jo bedre.
- Til slutt strør du over perlesukker og steker kaken på nederste rille i ca 45 min.
Serverer kaken varm med vaniljeis til. Og kanskje med litt hjemmelaget eggelikør over. Blir det noe igjen, er kaken også veldig god kald, dagen etter den er bakt.
Har du lyst til å bake en annen kake med epler så finner du veldig mange forslag her
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Drikke som passer til denne oppskriften
Nijeveense eplekake
Fremgangsmåte
- Stekeplate 36x36 cm.
- Mel, sukker, muesli og smør blandes i en stor bolle. Tilsett evt. litt melk om deigen blir for tykk.
- Fordel deigen utover stekeplaten dekket med bakepapir. Trykk ned med hendene.
- Trykk sidekantene litt ned med gaffel slik at de ikke «vokser» over kanten under stekingen.
- Strø over litt kanel og rosiner.
- Fordel revne epler på toppen.
- Stek ved 175 grader, midt i ovnen i omtrent 50 - 60 minutter.
- Kaken er myk nå. Etter omtrent 15 minutter: Trekk kaken forsiktig av papiret og over på et skjærebrett.
- Skjær nå i 30 til 36 stykker. Om kantene er litt for høye eller harde, skjærer du de bort.
Drikke som passer til denne oppskriften
Myk eplekake
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Rør smør og sukker lett og luftig i en mikser.
- Rør inn eggene, ett og ett om gangen.
- Rør inn sitronskall, sitronsaft og vaniljesukker.
- Bland bakepulver og hvetemel og rør dette inn i deigen.
- Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del eplene i båter. Ha litt sitronsaft over eplebåtene slik at de ikke blir brune.
- Ha røren over i en form, 24 cm i diameter eller en liten langpanne, 20x30 cm.
- Riv marsipanen grovt og strø over deigen.
- Legg eplene i et pent mønster ovenpå kakedeigen. Trykk de gjerne litt ned i deigen.
- Strø over sukker, kanel, kardemomme og mandelflak.
- Stekes på nederste rille i forvarmet ovn (175 grader) i ca 50 minutter.
- Server lun/varm eplekake med is eller krem. Dryss gjerne litt melis over eplekaken før servering.
Drikke som passer til denne oppskriften
Kardemomme- og eplekake
Fremgangsmåte
- Kake:
- Sett ovnen på 175 grader, og pisk smør og sukker hvitt.
- Pisk inn eggene i smørblandingen, ett om gangen, og ha i vaniljeekstrakt.
- Bland sammen mel, malte mandler, malt kardemomme og bakepulver i en bolle.
- Rør inn kremfløte og melblanding om hverandre, og ikke rør mer enn at du akkurat får blandet sammen ingrediensene. Hell over i en springform (24 cm).
- Skrell eplene og skjær i tynne skiver. Sett bitene ned i røra tett i tett, og strø over sukker og kardemommefrø.
- Stek i 30-40 minutter til kaka er gjennomstekt.
- Krem:
- Pisk creme fraiche med en håndmikser til den begynner å bli fast. Ha i eplemost og litt melis og pisk videre til du får en ganske fast krem. Smak til med kardemomme og evt. mer melis.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
81 POENG