Italicus Rosolio di Bergamotto er en aromatisk italiensk likør med bergamottappelsin, lavendel, gule roseblader, kamomille, sitronmelisse og søterot. Den ble lansert i 2016, men baserer seg på en gammel oppskrift fra 1800-tallet, Rosolio di Torino. Navnet rosolio har ikke noe med rose eller olje å gjøre, selv om både rose og sitrusolje inngår i oppskriften. Men betyr derimot ros solis - soldugg.
Rosoliotradisjonen strekker seg tilbake til 1500-tallet, den gang aperitiffen eller aperitivoen skulle være søt og forholdsvis sterk. I dag har den rike italienske aperitivotradisjonen fått en renessanse, men nå i form av ingrediens i spritz og andre cocktails. Og gjerne servert med noe salt å bite i. Det løses i denne oppskriften med grønne oliven. Rynk ikke på nesa, det smaker faktisk veldig godt til denne forfriskende drinken.
Italicus bidrar med en annen stil til en spritz, den er både tørrere og sterkere enn eksempelvis Aperol. Ikke minst er aromaene annerledes, mer floral og sitruspreget.
Det siste kommer altså fra bergamott som er en appelsintype sitrusfrukt mest berømt for sitt skall som setter aroma på blant annet earl grey-te.
Les mer om bergamottdyrking her
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig